Linkovi

Dok Iran upozorava na mogući rat, SAD poručuju da okupljaju koaliciju za mir


Zalivske tenzije posle napada u Saudijskoj Arabiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Majk Pompeo, američki državni sekretar (L) i Džavad Zarif, iranski šef diplomatije (D)

“Svaki napad na Iran za posledicu bi imao rat”, izjavio je Džavad Zarif, iranski šef diplomatije, govoreći o mogućem odgovoru Sjedinjenih Država ili Saudijske Arabije nakon prošlonedeljnog udara na naftna postrojenja kompanije Saudi Aramko za šta su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti - bliski Iranu.

“Bilo bi mnogo žrtava sukoba”, rekao je Zarif CNN-u. Za to vreme američki državni sekretar Majk Pompeo okončao je posetu zalivskom regionu tokom koje se založio za osnivanje koalicije koja će, kako kaže, očuvati mir.

U Abu Dabiju razgovarao je sa tamošnjim princom Muhamedom Bin Zajedom.

“Želimo mirno rešenje i mislim da smo to pokazali. Oborili su američku bespilotnu letelicu, izveli napad na najveći svetski izvor energije. Mi se sa druge strane trudimo da formiramo koaliciju. Bio sam ovde u diplomatskoj misiji, dok u isto vreme, iranski ministar spoljnih poslova preti ratom do poslednjeg Amerikanca. Moja misija je da formiramo koaliciju koja bi sačuvala mir. To je ono što želi predsednik Tramp. Nadam se da će Iran na isti način posmatrati stvari. Iz izjave iranskog zvaničnika se to ne može zaključiti, ali nadam se da je tako", rekao je Pompeo.

Moja misija je da formiramo koalciju koja bi sačuvala mir. To je ono što želi predsednik Tramp: Majk Pompeo
Moja misija je da formiramo koalciju koja bi sačuvala mir. To je ono što želi predsednik Tramp: Majk Pompeo

Prethodno, Pompeo je boravio u saudijskoj prestonici Rijadu gde se susreo sa prestolonaslednikom Muhamedeom bin Salmanom. Nakon razgovora dvojice zvaničnika Pompeo je na društvenoj mreži Tviter poručio da Sjedinjene Države podržavaju Saudijsku Arabiju i njeno pravo da se odbrani.

“Iranske pretnje neće biti tolerisane”, napisao je Pompeo.

Američki predsednik Donald Tramp nije se jasno odredio o mogućoj vojnoj intervenciji protiv Irana. Tramp je najavio intenziviranje ekonomskih sankcija protiv te države, koju zapadni saveznici označavaju odgovornom za napad u Saudijskoj Arabiji, rekavši da ne treba delovati ishitreno.

"Ima dovoljno vremena za odvažnost. Lako je to započeti – videćemo kako će se stvari razvijati. Mislim da raspolažemo snažnim adutima. Ako budemo morali da preduzmemo nešto – učinićemo to bez oklevanja", rekao je Tramp.

Na putu u američku državu Kaliforniju bio u društvu Roberta O'Brajena, novog savetnika za nacionalnu bezbednost.

"Sve što bih ga posavetovao je poverljivo. Pomno pratimo situaciju", poručio je O'Brajen.

Ako budemo morali da preduzmemo nešto – učinićemo to bez oklevanja: Donald Tramp, na fotografiji sa novim savetnikom za nacionalnu bezbednost Robertom O'Brajenom
Ako budemo morali da preduzmemo nešto – učinićemo to bez oklevanja: Donald Tramp, na fotografiji sa novim savetnikom za nacionalnu bezbednost Robertom O'Brajenom

Za to vreme u Rijadu saudijsko Ministarstvo odbrane izložilo je delove krstarećih raketa i dronova tvrdeći da je reč o iranskom oružju korišćenom u napadu na naftna postrojenja Saudi Aramka.

"Iranski režim i Iranska revolucionarna garda pokušavaju da sakriju bilo kakve dokaze o umešanosti. E, pa greše. Imamo mnogo dokaza protiv njih i predočićemo ih Ujedinjenim nacijama u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je Turki al Maliki - portparol Ministarstva odbrane.

Teheran, sa druge strane, odbacuje bilo kakav vid umešanosti u napad. Jemenska pobunjenička grupa Huti bliska Iranu, koja je preuzela odgovornost za napad na Saudi Aramko, tvrdi da samostalno razvija vojne kapacitete.

Jahja Sarija, portparol vojnih snaga Huta, govorio je čak i o novim mogućim ciljevima.

"U dometu imamo i desetine meta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, neke i u Abu Dabiju, koje mogu biti napadnute svakog trenutka", rekao je Sarija.

U dometu imamo i desetine meta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima: Jahja Sarija
U dometu imamo i desetine meta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima: Jahja Sarija

U to, međutim, ne veruju kako zapadni saveznici, tako i članice Arapske lige. Ahmed Abul Geit, generalni sekretar te organizacije, upozorile su Iran da prestane sa mešanjem u unutrašnja pitanja Jemena.

"Jasno je da Huti u poslednje vreme ne odlučuju samostalno već naredbe primaju iz druge države. Ponovo pozivamo Iran da odstupi i prekine podršku u novcu i oružju", poručio je on.

Četvorogodišnji sukob suprotstavljenih grupa u Jemenu – u međunarodnoj javnosti tumači se kao proksi rat Irana i Saudijske Arabije.

XS
SM
MD
LG