Linkovi

UN: Globalno zagrevanje ugrožava borbu UN protiv siromaštva, gladi i nejednakosti


Globalno otopljavanje i promena hemije okeana utiču na život u morima
Globalno otopljavanje i promena hemije okeana utiču na život u morima

Globalno zagrevanje ugrožava borbu protiv nejednakosti, konflikata i dovodi u opasnost zalihe hrane i vode, saopštile su Ujedinjene nacije.

Stoga je ugrožen i plan UN da se izbore sa ovim pojavama do 2030.

Države članice UN jednoglasno su usvojile 17 globalnih razvojnih ciljeva 2015, uspostavljajući listu zadataka u bavljenju problemima kao što su glad, degradacija zemljišta, neravnopravnost polova i klimatske promene.

Poslednji izveštaj, koji je klimatske promene nazvao "navećim izazovom po održivi razvoj", objavljen je nakon što su se diplomate, poslovni ljudi i drugi zvaničnici okupili na visoko rangiranom forumu Ujedinjenih nacija kako bi procenili napredak u ostvarivanju ciljeva.

"Klimatske promene zahtevaju hitnu reakciju. Ukupni efektu su katastrofalni i nepopravljivi ", rekao je u izveštaju Lui Zenmin, generalni podsekretar UN za ekonomske i društvene poslove, ističući sve više prirodnih katastrofa, degradaciju zemljišta i sve ekstremnije vremenske prilike.

UN saopštavaju da ekstremno siromaštvo, glad i nejednakost ostaju veliki problemi.

Trgovina ljudima gotovo je udvostručena sa 150 registrovanih žrtava u proseku po zemlji u 2010, na 254 u 2016.

Klimatske promene, takođe, ostaju od presudne važnosti.

Gasovi koji prave efekat staklene bašte nastavljaju da rastu, a "promena klime događa se mnogo brže nego što je to predviđeno", kaže se u izveštaju.

Na sastanku o ciljevima održanom ove nedelje, 47 zemalja trebalo bi da predstavi izveštaj o napretku. Gotovo 100 drugih zemalja i četiri grada, uključujući i Njujork, to je već uradilo.

Cena implementacije globalnih ciljeva procenjuje se na tri hiljade milijardi dolara godine.

XS
SM
MD
LG