Linkovi

U petak prvi sastanak Markovića i Amfilohija o spornom zakonu


Crnogorski premijer Duško Marković rukuje se sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem (gov.me)
Crnogorski premijer Duško Marković rukuje se sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem (gov.me)

Vlada Crne Gore saopštila je u četvrtak da će premijer Duško Marković u petak razgovarati sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti čije je usvajanje krajem prošle godine dovelo do masovnih protestnih litija SPC, brojnih incidenata i povećanja tenzija u zemlji.

Iz Vlade su podsjetili da je to “prvi sastanak na inicijativu premijera povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica nakon stupanja Zakona na snagu.

Mitropolit Amfilohije poručio je ranije, u pismu premijeru, da Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije SPC u Crnoj Gori “ostaju otvorene za sastanak, ali pod uslovom da tom sastanku prisustvuju svi članovi Episkopskog savjeta SPC.

Marković je krajem prošlog mjeseca uputio mitropolitu SPC Amfilohiju poziv na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, navodeći da je Vlada “spremna da učini dodatni napor kako bi pravoslavni građani u Crnoj Gori krenuli jednim i zajedničkim putem”.

“Ka tom kompleksnom i zahtjevnom cilju, potreban je novi sadržaj u odnosima Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske, koji uz povjerenje kao nužni uslov, podrazumijeva i preuzimanje odgovornosti u odnosu na naše sadašnje uloge“, poručio je Marković u pozivu Amfilohiju.

Marković je naveo da je Vlada spremna da otpočne dijalog o pripremi temeljnog ugovora o uredjenju medjusobnih odnosa, te sa predstavnicima SPC “još jednom zajednički sagledamo najbolja rješenja za primjenu” spornih članova zakona.

„Uvjereni smo da je ovo nužna etapa koja nas dijeli od konačnog cilja, a to je izgradnja povjerenja i odnosa međusobnog poštovanja, te uvažavanja države od strane pravoslavne crkve, a u korist zajedništva svih pravoslavnih vjernika“, rekao je tada Marković.

XS
SM
MD
LG