Linkovi

Ambasada SAD u Crnoj Gori pozvala sve strane na dijalog i suzdržanost


Protest srpskog pravoslavnog sveštenstva u Crnoj Gori, 24. decembra 2019. (Foto: AP/Risto Božović)
Protest srpskog pravoslavnog sveštenstva u Crnoj Gori, 24. decembra 2019. (Foto: AP/Risto Božović)

Američka ambasada u Crnoj Gori pozvala je u četvrtak "sve strane da se uključe u konstruktivni dijalog o zakonu o vjerskim slobodama", a "sve aktere da pokažu suzdržanost i izbjegnu bilo kakvu eskalaciju nasilja ili nasilne akte".

"Sjedinjene Države snažno podržavaju temeljne slobode poput slobode govora, udruživanja, okupljanja i prava pojedinaca da mirno uživaju slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja", navodi se u saopštenju na vebsajtu američke ambasade.

Ambasada je istakla da takođe poštuje "prava svih suverenih zemalja da donose i primjenjuju zakone u skladu sa demokratskim normama i bez stranog uplitanja".

"U nastojanju da u potpunosti razumijemo pitanja važna za građane Crne Gore, službenici Američke ambasade redovno se sastaju sa pojedincima iz svih djelova društva, uključujući civilno društvo i vjerske zajednice", kažu u ambasadi.

U saopštenju se navodi da "kao prijatelji, partneri i saveznici, Sjedinjene Države snažno podržavaju evroatlantske težnje Crne Gore i posvećene su njenoj dugoročnoj bezbjednosti i prosperitetu".

Uprava policije (UP) je saopštila da je direktor UP Veselin Veljović danas održao sastanak sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske, na kojem su dogovorene zajedničke obaveze i odgovornosti povodom javnih okupljanja – litija koje se organizuju zbog neslaganja sa usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

"Prepoznata odgovornost se odnosi na mir i bezbjednost svih građana", kažu u policiji i najavljuju da će u narednom periodu obezbjeđivati sve skupove prijavljene u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i utvrđenim okolnostima.

Policija je, kako navodi UP, predočila Mitropoliji svoj stav da ubuduće ne može obezbjeđivati kretanja građana duž magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva zbog bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, ali i da se "to ne odnosi na definisane i prijavljene trase gradskih linija".

Večeras se nastavljaju litije na kojima već nedjeljama desetine hiljada pravoslavnih vjernika šetaju u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji SPC smatra diskriminatorskim.

XS
SM
MD
LG