Linkovi

U iščekivanju detalja Malerove istrage


Donald Trump i Robert Maler
Donald Trump i Robert Maler

Specijalni istražitelj Roberta Malera trebalo bi da do kraja dana detaljnije objasni zbog čega je bivšeg šefa Trampovog izbornog štaba Pola Manaforta optužio da je lagao i time prekršio dogovor sa tužilaštvom. Istovremeno, trebalo je da preporuče kaznu za Majkla Koena, Trampovog privatnog advokata, koja može da nagovesti u kojoj meri Koen sarađuje sa istražiteljima i kakvu štetu može da nanese predsedniku Donaldu Trampu. Za to vreme, CNN je javio da je Malerov tim razgovarao i sa Džonom Kelijem, šefom Trampovog kabineta. Sve to, posle seriji tvitova predsednika Trampa, koji je od jutros ponovo osudio istragu i najavio da njegovi pravnici pripremaju “kontraizveštaj”.

U očekivanju novih vesti iz istrage specijalnog tužioca Roberta Malera, predsednik Tramp je saopštio da njegovi advokati pripremaju sopstveni izveštaj koji, prema njegovim rečima, već ima 87 stranica. U seriji jutrošnjih tvitova Tramp je još jednom napao Malera i njegov pravni tim, optužujući ih za konflikt interesa i pristrasnu istragu u kojoj su uništili živote ljudima.

Tramp je ponovio mišljenje da je Malerova istraga loša za zemlju.

“To je istraga u kojoj su potrošeni milioni dolara a nema dokaza o dosluhu. Trebalo je da se radi o dosluhu. Nema dosluha. Mislim da je istraga veoma loša za zemlju i da je sramotna”.

Problem za Trampa

Malerova istraga se zahuktava, smatra pravni analitičar Dag Spenser.

“Mislim da je to uvek bio krajnji cilj - da se ustanovi da li je postojala veza između Trampovog štaba i ruskih aktivnosti. A drugo pitanje je da li je predsednik Tramp kao pojedinac imao bilo kakve veze sa Rusima”.

Ranije ove nedelje, tužioci iz Malerovog tima preporučili su da se bivšem Trampovom savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu ne izrekne zatvorska kazna, pozivajući se na njegovu saradnju sa istražiteljima.

To znači da će istraga još trajati, kaže analitičar Kris Edelson.

“Istraga nije kompletna, ni blizu. Sigurno će biti još saznanja. Očekujem da će biti novih optužnica i sada znamo da još nekoliko osoba sarađuje sa istragom, tako da ćemo saznati i kakve su informacije oni dali Malerovom timu”.

Istraga Rusije bi mogla da kulminira u momentu dok se predsednik priprema za kampanju za reizbor, smatra analitičar Tom DeFrenk.

“Maler je problem za predsednika Trampa, predsednik to zna i zbog toga je tako glasan. Ovo nije dobar razvoj događaja za Trampa, a saznaćemo više narednih nedelja”.

Komi svedočio u Kongresu

Bivši direktor FBI-a Džejms Komi svedočio je u Kongresu iza zatvorenih vrata, na poziv republikanskih zakonodavca iz dva odbora Predstavničkog doma.

To je bila poslednja prilika za republikance da ga ispituju pre nego što demokrate u januaru preuzmu kontrolu.

Komi je pozvan da svedoči o istrazi FBI-a o navodnim vezama Trampovog izbornog štaba sa Rusijom, ali i imejlovima tadašnje Trampove rivalke Hilari Klinton.

Komi je ocenio da je ova kongresna istraga politički motivisana i prvo rekao da pristaje da svedoči ako pretres bude javan, a zatim pristao da svedoči ako bude objavljen transkript u roku od 24 sata posle njegovog svedočenja.

XS
SM
MD
LG