Linkovi

Da li će novi sekretar za pravosuđe obustaviti Malerovu istragu?


Metju Vitaker, v.d. sekretara za pravosuđe
Metju Vitaker, v.d. sekretara za pravosuđe

Ostavka sekretara za pravosuđe Džefan Sešnsa nije bila iznenađenje. Predsednik Donald Tramp ga je dugo pritiskao da podnese ostavku, praktično otkad se Sešns izuzeo iz istrage o mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. Istraga koju vodi specijalni tužilac Robert Maler već je otkrila prestupe nekolicine Trampovih saradnika. Uprkos tome, predsednik istragu naziva „lovom na veštice“. Džefa Sešnsa će zameniti njegov dosadašnji šef kabineta Metju Vitaker, koji je od početka bio kritički nastojen prema Malerovoj istrazi.

49-godišnji Vitaker je rođen u Ajovi, gde da je 2004. tadašnji predsednik Džordž Buš postavio za okružnog tužioca. Vitaker se neuspešno kandidovao za Senat 2014 unutar republikanske stranke, a Sešnsov šef kabineta je od oktobra 2017.

Sešnsova ostavka je bila očekivana, mada možda ne baš odmah posle kongresnih izbora, kaže profesor prava sa Univerziteta u Majamiju Dejvid Ejbraham.

“Mislim da je predsednik čekao da vidi da li će se dogoditi najgori scenario po njega – da demokrate uzmu Senat. U tom slučaju bi Tramp bio osuđen na Sešnsa”.

Ejbraham kaže da će nova republikanska većina u Senatu omogućiti predsedniku da brže potvrdi kandidata kojeg želi na mestu Sešnsa. Ali, predsednik takođe želi da spreči objavljivanje Malerovog izveštaja o istrazi, kaže pravni ekspert Pol Šif Berman.

“Sada kada su izbori gotovi, Malerov tim bi mogao da izađe sa rezultatima istrage proteklih nekoliko nedelja, a mnogi tvrde da su spremne i dodatne optužnice. Taj izveštaj bi mogao da sadrži informacije o ruskoj zaveri i Trampu, kao i naporima njegove administracije da opstruiše pravdu u toj istrazi”.

Analitičari kažu da će Metju Vitaker, koji treba da zameni Sešnsa, nadgledati Malerovu istragu i da bi mogao da joj ograniči domet, pa čak i da je obustavi. Demokrate u Kongresu se protive bilo kakvom mešanju u istragu, kaže lider demokrata u Senatu Čak Šumer.

“Za nas je od ključne važnosti da se bilo koji sekretar za pravosuđe ni na koji način ne meša u Malerovu istragu. Ne bi trebalo da ima ovlašćenje da obustavi istragu, niti da je ograničava”

Ejbraham kaže da je Maler spreman da brzo reaguje, ako bude potrebno.

“Mogle bi da se nagomilaju optužnice i da izveštaj bude objavljen pre obustavljanja istrage. To je jedna opcija. Sumnjam da je Maler došao dovde bez nekog rezervnog plana šta će da radi u slučaju da ga optuste ili mu narede da prekine istragu”.

Analitičari kažu da je Sešns snažno podržavao Trampovu imigracionu i drugu politiku, ali da je istraga o Rusiji bila predsedniku bila važnija od njegove lojalnosti.

XS
SM
MD
LG