Linkovi

Tviter označio da Trampov tvit sadrži "snimak kojim je manipulisano"


Ispod tvita Donalda Trampa Tviter je stavio oznaku, kojom se ističe da je video promenjen u odnosu na originalni snimak
Ispod tvita Donalda Trampa Tviter je stavio oznaku, kojom se ističe da je video promenjen u odnosu na originalni snimak

Kompanija Tviter stavila je novu etiketu "snimak kojim je manipulisano" na tvit američkog predsednika Donalda Trampa.

Tramp je na svom profilu objavio premontiran video snimak sa lažnim potpisom CNN-a na kome piše da "prestravljeni dečak beži od dečaka rasiste". Na Trampovom snimku vidi se kako dečak crnac beži od dečaka belca, a potom se situacija menja i dvojica dečaka se grle.

Na pravom snimku koji se pojavio na društvenim mrežama 2019. vide se dvojica dečaka, crnac i belac, kako trče jedan prema drugom i grle se, pa potom počinju da se jure. CNN je tada objavio snimak sa naslovom "Ovi dečaci nam pokazuju kako izgleda pravo prijateljstvo".

Snimak koji je Tramp objavio počinje tako što jedan od dečaka juri za drugim, a lažni CNN potpis na ekranu je "beba rasista verovatno glasa za Trampa".

Trampov snimak, koji je retvitovalo skoro 150 hiljada ljudi, posle pokazuje pravi snimak i završava se rečenicom "Amerika nije problem. Lažne vesti jesu".

Tviter je zbog toga odlučio da ispod ove Trampove objave stavi oznaku da je reč o "snimku kojim je manipulisano".

"Možemo da označimo Trampove tvitove koji su bazirani na manipulisanju snimkom, kako bi ljudi bolje razumeli o čemu je reč o stavili u kontekst", piše u objašnjenju Tvitera.

Predsednik SAD je odavno u ratu sa Tviterom, koji je već označio neke od objava predsednika.

Tviter je dodao opciju za "proveru činjenica" u slučaju kada je Tramp tvitovao kako je glasanje poštom nepouzdano, a kada je predsednik tvitovao o protestima u Mineapolisu, Tviter mu je dodao oznaku "glorifikacija nasilja".

Predsednik, koji se spori sa Tviterom i ostalim platformama jer navodno uskraćuju glas konzervativcima, rekao je krajem maja da će predložiti ukidanje zakona kojim se društvene mreže štite od odgovornosti za ono što iznose njihovi korisnici.

XS
SM
MD
LG