Linkovi

Mit Romni napao Trampa, kaže da je izazvao zebnju širom sveta


Arhiva - Bivši republikanski predsednički kandidat, Mit Romni, na predizbornom mitingu tokom kampanje, 24. avgusta 2018. u Juti.

Mit Romni, bivši republikanski predsednički kandidat i uskoro senator iz Jute, oštro je kritikovao predsednika Donalda Trampa sugerišući da je lider SAD izazvao zabrinutost širom sveta.

U tekstu u Vašington postu, objavljenom u utorak uveče, Romni je kritkovao brojne Trampove poteze u decembru.

"Postavljanje viših zvaničnika sa malo iskustva, napuštanje saveznika koji su se borili uz nas i predsednikovo lakomislene tvrdnje da je Amerika dugo bila žutokljunac u svetskom poslovima - sve je to srozalo njegovo predsednikovanje", napisao je on.

Dodao je da su "Trampove reči i akcije izazvale zabrinutost širom sveta".

Bela kuća nije odmah odgovorila na zatraženi komentar.

Arhiva - Predsednik Donald Tramp, 20. decembra 2018. u Vašingtonu.
Arhiva - Predsednik Donald Tramp, 20. decembra 2018. u Vašingtonu.

Romni je napisao da je Trampovo ponašanje tokom poslednje dve godine pokazalo da predsednik nije dorastao toj poziciji.

Romni teži nezavisnoj poziciji dva dana pre nego što će stupiti na dužnost u četvrtak. Nije jasno da li će se Tramp suočiti sa ozbiljnim izazivačem 2020. u obezbeđivanju nominacije Republikanske stranke za predsednika.

Tramp je prošlog februara odobrio Romnijevu kandudaturu za mesto u Senatu iz Jute.

Tokom predsedničke kampanje 2016., Romni je nazivao Trampa "lažnjakom" koji "američku javnost drži za budale". Tramp je odgovorio da se Romni "ugušio kao pas" tokom svoje neuspešne kampanje 2012. protiv demokratskog predsednika Baraka Obame.

Uprkos ranijim Romnijevim kritikama, Tramp je kratko nakon pobede u novembru 2016. kratko razmatrao postavljanje Romnija za državnog sekretara.

U svom tekstu od utorka, Romni kaže da će istupati otvoreno protiv značajnih izjava ili akcija koje šire podele, rasizam, seksizam, antiimigrantski stav, ili koje su nečasne i razarajuće po demokratske institucije.

Romni snažno brani slobodu štampe i izaziva Trampove ponovljne napade na neke medije, koje predsednik označava kao "neprijatelje naroda".

"Mediji su od ključne važnosti za Republiku, za našu slobodu, za cilj slobode u inostranstvu i za našu nacionalnu bezbednosti. Ona je u mnogo čemu naš prijatelj", napisao je Romni u tekstu od novembra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG