Linkovi

Tramp zabranio pristup poverljivim informacijama bivšem direktoru CIA


Džon Brenan tokom svedočenja na Kapitol hilu 23. maja 2017. godine (Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais)
Džon Brenan tokom svedočenja na Kapitol hilu 23. maja 2017. godine (Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais)

Predsednik SAD Donald Tramp ukinuo je pravo na pristup poverljivim informacijama bivšem direktoru Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džonu Brenanu, optuživši ga da širi „razdor i haos“ u vezi sa aktuelnom administracijom.

Portparolka Bele Kuće Sara Hakabi Sanders pročitala je saopštenje predsednika u sredu, napominjući da je Brenan zadržao svoje pravo da dobija poverljive informacije, kako bi mogao da savetuje svoje naslednike, i u sklopu profesionalnog poštovanja.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders na jučerašnjem pres brifingu
Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders na jučerašnjem pres brifingu

“Nijedan od tih razloga više ne opravdava da Brenan nastavi da ima pristup poverljivim informacijama. Prvo, u ovom trenutku u mojoj administraciji, bilo koja korist, koju bi viši zvaničnici mogli da imaju od kosultacija sa gospodinom Brenanom, manja je od rizika, koji predstavlja njegovo nekontrolisano ponašanja. Drugo, takvo ponašanje je stavljalo na probu i daleko prevazilazilo ograničanja bilo kakvog profesionalnog poštovanja, koje mu pripada”.

Brenan je ocenio da je Trampovo ponašanje na konferenciji za novinare prošlog meseca sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Finskoj bilo “ništa manje od izdaje”.

Brenan je, na Tviteru, poručio da je Trampov potez deo namere da se “suzbije slobode govora i kazne kritičari”, dodajući da bi to “trebalo ozbiljno da zabrine Amerikance, uključujući i obaveštajne profesionalce, o ceni otvorenog istupanja”.

Demokratski senator iz Virdžinije Džon Vorner, jedan od vodećih članova senatskog Odbora za obaveštajna pitanja, izjavio je da je ga je takav Trampov potez podsetio na bivšeg predsednika Ričarda Niksona.

“Svi ti koji se izdvajaju da im se ili oduzme pravo na pristup poverljivim informacijama ili su u procesu oduzimanja, za mene je to kao praksa iz Niksonove ere, kada je bilo pokušaja da se ućutka svako ko želi da kritikuje aktuelnog predsednika”.

Republikanski senator Rend Pol izjavio je da Brenanovo ponašanje u vladi i van nje, predstavlja razlog zbog kojeg mu ne bi trebalo dozvoliti pristup poverljivim informacijama.

XS
SM
MD
LG