Linkovi

Tramp kritikuje sekretara za pravosuđe i otpuštenog FBI agenta zbog istrage o Rusiji


Sekretar za pravosuđe Džef Sešns
Sekretar za pravosuđe Džef Sešns

Predsednik SAD Donald Tramp ponovo je napao sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa i agenta FBI Petera Stroka, koji je otpušten dan ranije, i okrivio ih za istragu o vezama njegovog izbornog štaba i Rusije - koja je jedna od glavnih tema tokom celog Trampovog mandata.

"Da imamo pravog sekretara za pravosuđe, ovaj lov na veštice nikad ne bi ni počeo! Gledate u pogrešne ljude", tvitnuo je Tramp.

Trampovi napadi na prvog čoveka pravosuđa ranije nazvao "prepadnutim" i "nestalim u akciji".

Predsednik SAD dugo kritikuje Sešnsa zbog toga što se izuzeo iz istrage o Rusiji koju sprovodi specijalni tužilac Robert Maler. Cilj istrage je da se utvrdi da li su postojale veze između Rusa i Trampovog izbornog štaba i da li je predsednik pokušao da opstruiše pravdu.

Po zakonima Sekretarijata za pravosuđe, od Džefa Sešnsa se tražilo da se izuzme iz Malerove istrage zbog sukoba interesa, sopstvenih kontakata koje je imao sa tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu i podršci koju je pružao Trampu kao kandidatu.

Zamenik pomoćnika FBI-a Piter Strok tokom svedočenja pred Odborom Predstavničkog doma, 12. jula na Kapitol hilu.
Zamenik pomoćnika FBI-a Piter Strok tokom svedočenja pred Odborom Predstavničkog doma, 12. jula na Kapitol hilu.

Tramp je takođe napao i Pitera Stroka, glavnog istražitelja u Malerovoj istrazi, koji je sklonjen iz istrage pošto su objavljene njegove sms poruke u kojima je kritikovao Trampa.

Strok je otpušten iz FBI-a prošle nedelje, iako je Sekretarijat za pravosuđe iu izveštaju zaključio da nema dokaza da su Strok i Lisa Pejdž, pravnicau FBI-u sa kojom se Strak dopisivao, delovali protiv Trampa i pokušavali da zaustave Trampov izbor.

Tramp je tvitnuo da je "otpušteni agent FBI-a Piter Strok preverant, kao i istraga koju je inicirao. Nije bilo dosluha ni opstrukcije pravde i svi to znaju, uključujući i demokrate".

Dodao je da je "Strok započeo ilegalni lov na veštice" i upitao zbog čega takozvana istraga nije odmah okončana kao i "zašto besne demokrate ne pogledaju u korupmiranu Hilari".

Tramp je u ponedeljak hvalio Strokovo otpuštanje iz FBI-a i konstatovao da je "konačno otpušten".

Prošlog meseca Piter Strok govorio je u Predstavničkom domu Kongresa o sms porukama koje je razmenjivao sa Pejdž, i rekao da njegovo lično mišljenje nikada nije uticalo na njegov rad u FBI-u.

XS
SM
MD
LG