Linkovi

FBI otpustio agenta zbog SMS poruka o Trampu


Piter Strok svedoči u Kongresu (arhivski snimak)

Vašington Post izveštava da je Federalni istražni biro otpustio svog visokog zvaničnika Pitera Stroka, koji je postao meta republikanskog gneva zbog svojih tekst poruka protiv Donalda Trumpa. U jednom od njih, Strok je obećao da će sprečiti Trampovu izbornu pobedu.

U Postovom izveštaju se navodi da je akcija protiv Stroka ozbiljnija od preporuke interne disciplinske službe FBI-a, koja je vršila istragu njegovog rada kao glavnog istražitelja u timu koji je vodio istragu imejlova Hilari Klinton tokom 2016. godini, a potom kao člana tima specijalnog istraživača o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore 2016.

Strok je prošlog meseca na pretresu u Predstavničkom domu Kongresa izjavio da njegovi privatni stavovi o predsedniku Trampu nisu uticali na njegov rad i da nikada nije dozvolio da njegovo lično mišljenje ometa njegov rad za FBI.

Predsednik Tramp pozdravio je vest o otpuštanju Stroka tvitom: "FBI je upravo otpustio agenta Pitera Stroka - konačno!"

Američki lider rekao je da "je lista loših igrača" u FBI-ju i Sekretarijatu za pravosuđe​ "sve duža i duža". Dodao je i da, ​"zasnovano na činjenici" da je Strok nekada imao važnu ulogu u krivičnoj istrazi specijalnog tužioca Roberta Malera o ruskom mešanju u izbore, "da li će se odustati od te istrage? To je totalna prevara! Nema dosluha, nema opstrukcije - ja samo odgovaram kada me napadaju!".

Tramp je nazvao istragu imejlova Hilari Klinton "lažnom istragom" ocenjujući da je u pitanju "potpuna obmana američke javnosti i da treba da se ponovo izvrši na odgovarajući način!".

Malerova istraga ušla je u šesnaesti mesec. Nekoliko bivših Trampovih saradnika priznalo je krivicu pred istražiteljima a među njima su bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin i bivši savetnik za spoljnopolitička pitanja Džordž Papadopulos. Oni su priznali da su lagali istražitelje o svojim kontaktima sa Rusijom.

Bivšem predsedniku Trampovog izbornog štaba Polu Manafortu trenutno se sudi zbog bankovnih i poreskih malverzacija iz perioda kada je, dve godine pre rada na Trampovoj kampanji, radio za ukrajinsku vladu.

FBI-jeva kancelarija koja obično vodi disciplinske postupke preporučila je da Strok bude prebačen na nižu poziciju u agenciji i suspendovan na 60 dana zbog SMS poruka protiv Trampa ali je zamenik direktora FBI-ja Dejvid Boudič u petak naredio da se Strok otpusti.

Njegov advokat Ejtan Gelman kritikovao je odluku da se otpusti Strok, navodeći da ona "ne samo što predstavlja odstupanje o uobičajene prakse biroa, već je i u suprotnosti sa svedočenjem direktor FBI-ja, Kristofera Reja u Kongresu kada je izneo uveravanja da FBI namerava da nastavlja svoju redovnu proceduru u tom i svim drugim kadrovskim pitanjima."

Gelman je rekao da bi "svi Amerikanci trebalo da budu duboko uznemireni" zbog otpuštanja Stroka posle 22 godine karijere. "Dugotrajna istaga i brojna svedočenja u Kongresu nisu proizveli ni mrvicu dokaza da su Strokovi lični stavovi ikada uticali na njegov rad."

Strok je u julu izjavio na pretresu u Predstavničkom domu da poruke protiv Trampa koje je razmenio sa svojom koleginicom i ljubavnicom Lizom Pejdž odražavaju njegova lična mišljenja i da nikada nije dozvoljavao da njegova uverenja utiču na njegov rad u FBI."

U ključnoj razmeni poruka između Stroka i Pejdž, ona je napisala poruku - "on nikada neće postati predsednik, zar ne? Zar ne?!" na šta je Strok odgovorio "Ne, neće, mi ćemo to sprečiti".

U svojoj dugoj reviziji postupaka FBI-ja u protekle dve godine, generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Majkl Horovic prošle nedelje je zaključio da nije bilo dokaza da su Strok i Pejdž "delovali da bi sproveli u praksu svoja gledišta" ali da ta razmena ne samo štp "pokazuje prisustvo predrasuda nego, što je još ozbiljnije, spremnost da se preduzme zvanična akcija da bi se uticalo na izborne šanse jednog predsedničkog kandidata."

XS
SM
MD
LG