Linkovi

Tramp izbegao da okrivi Putina za mešanje u američke izbore


Rukovanje američkog i ruskog predsednika na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka u Helsinkiju (Foto: Reuters/Grigorij Dukor)
Rukovanje američkog i ruskog predsednika na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka u Helsinkiju (Foto: Reuters/Grigorij Dukor)

Američki predsednik Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin sastali su se u finskoj prestonici Helsinku na istorijskom samitu koji su opisali kao “produktivan susret”, a predsednik Tramp poručio je da je za rešavanje svetskih problema neopohodna saradnja dve zemlje. Teme su bile rat u Siriji, Iran, globalni terorizam i kontrola nuklearnog naoružanja, ali i istraga ruskog mešanja u američke izbore. Putin je još jednom odlučno poručio da se Rusija nikada nije mešala u američke izbore, a Tramp ocenio da “ne vidi razlog da mu ne veruje”. S druge strane, istragu ruskog mešanja je nazvao "katastrofom" koja je podelila zemlju.

Posle susreta jedan-na-jedan, koji je trajao oko dva sata, predsednik Donald Tramp izjavio je da je sa ruskim predsednikom Putinom vodio otvoren, direktan i produktivan razgovor. Rekao je da su razgovarali o međusobnim neslaganjima, ali da je za rešavanje svetskih problema važno da SAD i Rusija sarađuju. Tramp je konstatovao da odnosi Vašingtona i Moskve “nikada nisu bili gori”, ali da se to promenilo “od danas”. Za loše odnose okrivio je obe strane.

"Smatram da su obe zemlje odgovorne. Mislim da smo svi bili budalasti - trebalo je da odavno održimo ovaj dijalog, iskreno, mnogo pre nego što sam ja došao na položaj i mislim da su svi krivi. SAD su sada načinile korak napred, i imaju priliku da urade neke velike stvari, kao što je sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja”, rekao je Tramp.

Samit Tramp - Putin održan je tri dana pošto je specijalni tužilac Robert Maler podigao optužnicu protiv 12 ruskih agenata u kojoj se detaljno iznosi kako su hakovali kompjutere Demokratske stranke, u nameri da pomognu Trampu da pobedi na izborima.

Predsednici Donald Tramp i Vladimi Putin pre sastanka u Helsinkiju (Foto: AP)
Predsednici Donald Tramp i Vladimi Putin pre sastanka u Helsinkiju (Foto: AP)

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na konferenciji za novinare u Helsinkiju priznao da je “želeo” da Tramp pobedi, ali da Rusija nije ništa uradila da to osigura.

"Predsednik Tramp je još jednom otvorio temu takozvanog ruskog mešanja u američki izborni proces. Morao sam da ponovim ono što sam već rekao više puta, uključujući i u ličnim susretima sa predsednikom - ruska država se nikada nije mešala i neće se mešati u unutrašnja američka pitanja, uključujući izborni proces”.

Putin je takođe izjavio da je ideja da Moskva poseduje kompromitujući materijal o predsedniku Trampu ili članovima njegove porodice - apsurdna.

Na direktno pitanje novinara agencije Asošijeted pres da li veruje predsedniku Putinu ili američkim obaveštajnim agencijama, predsednik Tramp je odgovorio da “ima veliko poverenje u američke službe, ali da je predsednik Putin bio 'veoma odlučan' u poricanju mešanja u izbore".

I dok nije bio sklon da javno osudi Rusiju, predsednik Tramp je otvoreno kritikovao američke demokrate, ocenjujući da se Malerova istraga vodi zbog njihovog odbijanja da priznaju izborni poraz.

“Pobedio sam Hilari Klinton, lako i pošteno. Dobili smo tu trku i sramota je da nad njom bude i najmanji oblak sumnje. Ljudi to znaju. Ali najvažnija stvar, a i o tome smo razgovarali - jeste da nije bilo nikakvog dosluha. A to je negativno uticalo na odnos dva najveće nuklearne sile sveta”.

Predsednik Putin izjavio je da su razgovori u Helsinkiju pokazali zajedničku želju Rusije i predsednika Trampa da poprave negativnu situaciju u bilateralnim odnosima i vrate ih na prihvatljiv nivo poverenja.

"Naša se gledišta ne poklapaju uvek i svuda, ali ima mnogo oblasti u kojima imamo zajedničke interese. Moramo da tešnje sarađujemo, između ostalog i na međunarodnim samitima. Takođe smo razgovarali o regionalnim konfliktima uključujući Siriju. Što se tiče Sirije, zadatak uspostavljanja mira i pomirenja u toj zemlji bi mogao da bude primer uspešnog zajedničkog rada. Rusija i SAD mogu da preuzmu lidersku ulogu i organizuju saradnju kako bi se prebrodila humanitarna kriza i pomoglo izbeglicama da se vrate kućama”.

Predsednik Donald Tramp učestvuje u proširenom bilateralnom sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju (Foto: Reuters)
Predsednik Donald Tramp učestvuje u proširenom bilateralnom sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju (Foto: Reuters)

Bilateralni susret održan je na zahtev predsednika Trampa, a ruski predsednik je na dolasku u Helsinki kasnio 45 minuta.

Dvojica lidera razgovarala su oko dva sata, u sobi u kojoj su bili samo njihovi prevodioci i niko od članova kabineta.

Posle razgovora nasamo, predsednicima su se pridružili saradnici - sa američke strane ambasador u Rusiji Džon Hantsman, državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalni bezbednost Džon Bolton.

Putin poklanja fudbalsku loptu Trampu (Foto: Rojters)
Putin poklanja fudbalsku loptu Trampu (Foto: Rojters)

Tramp je takođe čestitao Putinu na odličnoj organizaciji Svetskog kupa u fudbalu, a na kraju konferencije za novinare ruski lider mu je poklonio fudbalsku loptu, uz poruku “lopta je sada na vašoj strani terena”.

Dok je na konferenciji sa Putinom za loše odnose Amerike i Rusije okrivio obe strane, pre sastanka, Tramp je na svom Tviter nalogu krivicu pripisao “godinama američke ludosti i gluposti i insceniranom lovu na veštice”.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je tvitom – “Slažemo se”.

Tramp je takođe poslao seriju tvitova pošto se zaputio u Finsku, rekavši da će, nevezano za to koliko dobro bude prošao njegov samit sa Putinom, on "uzvratiti na kritike da nije bio dovoljno dobar".

Upitan od reportera za dalji komentar tokom doručka u ponedeljak sa finskim predsednikom Sauliom Ninstoom u zvaničnoj rezidenciji, Tramp se zadržao na bilateralnim odnosima sa Helsinkijem i prošlonedeljnom sastanku NATO-a.

"NATO je bio malo grub na početku, ali se ispostavilo da je ljubav", odgovorio je Tramp.

XS
SM
MD
LG