Linkovi

Tramp se obratio pristalicama sa Floride: Cilj optužnice mešanje u izbore 2024.


Trump Indicted
Trump Indicted

Nekoliko sati pošto se pred sudom u Njujorku izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti za falsifikovanje poslovnih dokumenata, bivši predsednik Donald Tramp obratio se javnosti i pristalicama okupljenim u njegovoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi, navodeći da je žrtva mešanja u izbore.

Tramp je takođe oštro kritikovao njujorškog tužioca Alvina Brega, i sudiju iz Njujorka nadležnog za slučaj protiv njega, a napao je i porodicu sudije kao i druge tužioce koji vode postupke protiv njega u drugim slučajevima.

"Nikada nisam mislio da bi nešto ovako moglo da se dogodi u Americi", poručio je Tramp svojim pristalicama. "Jedini zločin koji sam počinio bio je da bez straha branim našu zemlju od onih koji žele da je unište."

"Ovaj lažni slučaj je podignut samo da bi se mešalo u predstojeće izbore 2024. godine i optužbe treba da odmah budu povučene."

Među pristalicama u Mar-a-Lagu bili su Keri Lejk, koja je neuspešno vodila trku za guvernera Arizone, kao i Trampov dugogodišnji saveznik Rodžer Stoun. Trampova supruga, Melanija, nije prisustvovala njegovom obraćanju jvanosti.

Tramp se u utorak izjasnio da nije kriv po 34 tačke optužnice koja ga tereti za falsifikovanje poslovnih podataka. Tužioci sa Menhetna optužili su ga da je organizovao isplate dvema ženama pred izbore 2016. godine, kako bi sprečio da u javnosti pričaju o svojim seksualnim odnosima sa njim.

Tramp je optužio Brega da je želeo da ga optuži "pre nego što je znao bilo šta o meni". Rekao je da je sudija u tom slučaju, Huan Merčan, "sudija koji mrzi Trampa."

Tramp je pomenuo različite pravne postupke koji se vode protiv njega - od njegovog rukovođenja klasifikovanim dokumentima koji su odneti u Mar-a-Lago kada se Tramp iselio iz Bele kuće početkom 2021, kao i istragu koja se vodi u Džordžiji o njegovom mešanju u izbore u toj državi.

Slučaj o dokumentima vodi "ludi specijalni tužilac", rekao je Tramp, što se odnosilo na specijalnog tužioca Džeka Smita.

Tramp je suočen sa brojnim pravnim problemima dok pokušava da još jednom osvoji republikansku predsedničku nominaciju pred izbore 2024.

"Sada je u toku ogromno mešanje u izbore, do sada neviđenog nivoa", rekao je u Mar-a-Lagu.

Bivši predsednik negira da je kršio zakon kada je 2016. naložio tadašnjem advokatu Majklu Koenu da isplati porno glumici 130.000 dolara, kako ne bi izašla u javnost sa pričom o njihovoj navodnoj aferi. Isplata novca nije krivično delo, ali je Tramp taj novac vratio Koenu i trošak uknjižio kao plaćanje advokata - što bi se smatralo falsifikovanjem poslovnih dokumenata i u Njujorku je krivično delo.

Optužnica je ponovo stavila Trampa u centar medijske pažnje i njegovi saradnici gledaju kako da to najbolje iskoriste u kampanji.

Medijske ekipe ispred sudnice na Menhetnu gde će Tramp biti izveden pred sudiju
Medijske ekipe ispred sudnice na Menhetnu gde će Tramp biti izveden pred sudiju

Trampova kampanja saopštila je da je već prikupila više od pet miliona dolara i da se od podizanja optužnice kampanji priključilo više od 16.000 volontera.

Trampov portparol Stiven Čeng rekao da su to „ključni pokazatelji da su Amerikanci iz svih sredina umorni od korišćenja pravosudnog sistema kao oružja u borbi protiv Trampa i njegovih pristalica“.

U televizijskim intervjuima u nedelju, Trampov advokat Džo Takopina rekao je da će razmotriti optužnicu kada je dobije, a zatim osmisliti sledeće pravne korake.

On nije odgovorio na pitanja o tome da li će tražiti promenu mesta suđenja ili podneti zahtev za odbacivanje slučaja kao preuranjenog.

Bela kuća bez komentara o optužnici protiv Trampa

U vreme dok se njegov prethodnik izjašnjavao da nije kriv u sudnici u Njujorku, predsednik Džo Bajden sastao se sa svojim savetnicima za nauku i tehnologiju, i komentarisao potencijalne rizike i koristi veštačke inteligencije. Bajden je ignorisao pitanja reportera o krivičnom postupku protiv Donalda Trampa.

Predsednik Bajden na sastanku sa savetnicima za nauku i tehnologiju u Beloj kući, 4. aprila 2023.
Predsednik Bajden na sastanku sa savetnicima za nauku i tehnologiju u Beloj kući, 4. aprila 2023.

Predsednik u utorak nije obraćao pažnju na dešavanja u Njujorku, prema rečima portparolke Bele kuće Karin Žan-Pjer.

"To je sudski proces koji je u toku i zato nećemo komentarisati taj slučaj", rekla je Žan-Pjer. "Predsednik će se koncentrisati na građane Amerike, kao što radi svakog dana."

Lider senatske većine Čak Šumer objavio je saopštenje izražavajući uverenje da će Tramp dobiti pošteno suđenje na osnovu optužnice za falsifikovanje poslovnih podataka u vezi sa "kupovinom ćutnje".

Brojni republikanski članovi Kongresa ceo slučaj vide drugačije, i opisuju ga kao politički motivisanu tužbu."

XS
SM
MD
LG