Linkovi

Trampov advokat: Optužba za silovanje politički motivisana


Sudski crtež svjedočenja bivše kolumnistkinje časopisa El I. Džin Kerol u sudnici u Njujorku (Foto: REUTERS/Jane Rosenberg)
Sudski crtež svjedočenja bivše kolumnistkinje časopisa El I. Džin Kerol u sudnici u Njujorku (Foto: REUTERS/Jane Rosenberg)

Pravni tim Donalda Trampa u četvrtak je doveo u pitanje kredibilitet bivše kolumnistkinje časopisa El, I. Džin Kerol, koja je bivšeg predsjednika optužila da ju je silovao, a zatim lagao o tome.

Na nastavku suđenja Trampu pred federalnim sudom u Njujorku, po optužbi za silovanje, Trampov advokat Džo Takopina je tokom ispitivanja Kerol sugerisao da je njeno svjedočenje "čudno" i da je imala političku agendu kada je Trampa optužila da ju je silovao. Takođe je sugerisao da je Kerol progovorila tek kad je "željela da zaradi novac od svojih memoara".

"Dvije decenije nikada niste rekli policiji, niti ispričali svoju priču u stotinama vaših kolumni", rekao je Takopina u obraćanju Kerol, koju je takođe ispitivao o tome zašto ne može da se sjeti kada je tačno bio susret sa Trampom. Rekao je i da je Kerol "navodno" silovana, što ju je podstaklo da kaže da jeste silovana.

"To su činjenice", rekla je Kerol.

Poručila je i da je odlučila da govori u javnosti o svom slučaju nakon što su optužbe za silovanje protiv holivudskog producenta Harvija Vajnstina 2017. godine podstakle mnoge žrtve seksualnih napada da javno progovore o tome.

"Shvatila sam da ćutnja ne daje rezultate. Žene su ustajale i pomislila sam da je to možda način da se primijeni kultura seksualnog nasilja", rekla je Kerol.

Spisateljica je u svjedočenju, u srijedu, navela da ju je Tramp silovao u robnoj kući Bergdorf Gudmen krajem 1995. ili početkom 1996. godine, te da je njegovo negiranje da se to dogodilo uništilo njenu reputaciju i karijeru.

Tramp je više puta demantovao optužbe, tvrdeći da ih je Kerol izmislila da bi prodala svoje memoare i nanijela mu političku štetu.

Bivša kolumnistkinja, koja je registrovani demokrata, traži odštetu od Trampa koji je trenutno lider u trci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

Kerol je protiv Trampa podnijela tužbu za seksualni napad, ali i za klevetu zbog objave bivšeg predsjednika na svojoj društvenoj mreži da su optužbe o silovanju prevara, i da Kerol "nije njegov tip".

Prije nego što ju je ispitivao Trampov pravni tim, Kerol je odgovarala na pitanja svog advokata i negirala da je bivšeg predsjednika tužila zbog publiciteta ili osvete.

Tramp ne prisustvuje suđenju, a na to nije ni obavezan. U srijedu je napao Kerol na svojoj društvenoj mreži navodeći da promoviše "lažnu priču". Kerol je na Tviteru napao i Trampov sin Erik.

XS
SM
MD
LG