Linkovi

Optužnica u Njujorku nije politički oštetila Trampa, ali druge istrage bi mogle


Donald Tramp pred sudom na Menhetnu
Donald Tramp pred sudom na Menhetnu

Optužnica protiv Donalda Trampa u Njujorku uglavnom nije bila politički štetna po bivšeg predsednika, ali istrage koje se vode u Džordžiji i Vašingtonu potencijalno mogu da mu naude, pokazalo je novo istraživanje agencije AP i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORK.

Četvoro od deset ispitanika veruje da je Tramp prekršio zakon u slučaju isplate novca porno glumici, a šest od deset ispitanika smatra da su optužbe protiv njega u tom slučaju politički motivisane.

Ali, polovina veruje da je prekršio zakon u Džordžiji, gde se vodi istraga o tome da li je pokušao da izmeni izborni rezultat 2020. Takođe, oko polovine veruje da je imao ulogu u nasilnom upadu njegovih pristalica u Kapitol 6. januara, i u postupanju sa poverljivim dokumentima koje je poneo u svoju vilu na Floridi. Istragu o obe stvari vodi Sekretarijat za pravosuđe u Vašingtonu.

Nalazi istraživanja ukazuju da bi potencijalne nove optužnice u tim slučajevima mogle više da naude Trampu u političkom smislu.

"Čini mi se da se uvukao u nešto što nije trebalo. Ne znam da li je to baš i protivzakonito", kaže Stefani Trinidad iz Masačusetsa, koja je glasala za Trampa.

Istraživanje pokazuje i da Tramp ne samo da nije politički oštećen optužnicom u Njujorku, već je dobio još donacija u kampanji. Naime, otkako je objavljena vest da će biti podignuta optužnica, Trampova kampanja je sakupila 15 miliona dolara, veliki deo i od novih donatora.

U anketi je oko 30 odsto Amerikanaca, među njima 55 odsto republikanaca, reklo da želi da se Tramp ponovo kandiduje 2024, što nije velika promena u odnosu na rezultate ankete u januaru - kada se o tome pozitivno izjasnilo 34 odsto građana.

Tramp se i dalje kotira kao favorit za republikansku predsedničku nominaciju, ali neće biti lako ako je zaista i osvoji. Više od polovine Amerikanaca, 53 odsto, kaže da ne bi glasalo za njega ako bi bio republikanski kandidat.

Slučaj Donalda Trampa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Kada je reč o konkretnom slučaju u Njujorku, istraživanje pokazuje da 41 odsto ispitanika smatra da je Tramp uradio nešto nezakonito. Oko 33 odsto veruje da je postupio nemoralno, ali ne i nezakonito, dok 14 odsto veruje da nije uradio ništa loše.

Oko 57 odsto Amerikanaca smatra da je optužnica protiv njega opravdana, ali isto toliko ispitanika se izjasnilo da su optužbe politički motivisane.

"Ako ćete da strpate u zatvor svakog muškarca koji je varao ženu ili svaku ženu koja je prevarila muškarca, onda ćete morati da uhapsite celu zemlju", kaže Đino Lentine, Trampov pristalica iz Ohaja. "Po meni, on je nevin, ili je možda i kriv, ali koga briga? Koga briga da li je potrošio 100.000 dolara? Nikoga".

Međutim, drugačija je slika o istrazi u Džordžiji gde je Tramp snimljen kako od članova biračkog odbora traži da "nađu 11.780 glasova i pomognu mu da pobedi".

Više od polovine ispitanika - 53 odsto - smatra da je Tramp u ovom slučaju prekršio zakon. Oko 12 odsto veruje da je postupio nemoralno, ali ne i nezakonito, dok 17 odsto smatra da nije uradio ništa loše.

Stefani Trinidad smatra da je veliki broj optužbi sa kojima se Tramp suočava politički motivisan, ali za slučaj iz Džordžije kaže da je malo drugačiji.

"Kada počnete da se mešate u sistem glasanja i brojanja glasova, onda zadirete u naša prava kao Amerikanaca. I za mene lično je to problematično", kaže Trinidad, koja još nije odlučila za koga će glasati 2024.

Šta misle građani u Beogradu o suđenju Trampu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Oko polovina Amerikanaca - 47 odsto - veruje da je Tramp prekršio zakon u postupanju sa poverljivim dokumentima pronađenim u njegovoj vili na Floridi, dok 49 odsto misli da je prekršio zakon u slučaju upada njegovih pristalica u Kongres 6. januara. Dvoje od deset ispitanika smatra da je u tim slučajevima Tramp uradio nešto nemoralno, ali ne i nezakonito.

I ovo istraživanje pokazuje da su stavovi Amerikanaca u vezi sa istragama o Trampu u skladu sa njihovom partijskom opredeljenošću.

U slučaju Džordžije, 86 odsto demokrata i 22 odsto republikanaca smatra da je Tramp prekršio zakon. Kada je reč o njujorškom procesu, tako misli 68 odsto demokrata i 13 odsto republikanaca.

Devet od deset demokrata i oko četvrtina republikanaca misli da je optužnica u Njujorku opravdana. Sa druge strane, devet od deset republikanaca i trećina demokrata misli da je optužnica politički motivisana.

Nikol Sojer iz Pensilvanije, koja inače glasa za demokrate i podržava Džoa Bajdena, smatra da je Tramp uradio mnogo nemoralnih stvari, ali da su istrage politički motivisane.

"Mislim da ga sada gađaju čime god stignu", kaže Sojer i dodaje da cela drama sa Trampom zamagljuje važnije probleme kao [to su zdravstvena zaštita i socijalno osiguranje Amerikanaca.

Ali, veruje da, ako bude proglašen krivim, Tramp "ne zaslužuje da bude predsednik".

XS
SM
MD
LG