Linkovi

Tramp ponovo u Njujorku, davao iskaz u drugom slučaju


Bivši američki predsjednik napušta Trampov toranj u Njujorku (Foto: Reuters/Mike Segar)
Bivši američki predsjednik napušta Trampov toranj u Njujorku (Foto: Reuters/Mike Segar)

Bivši američki predsjednik Donald Tramp u četvrtak je proveo više sati u kancelariji državne tužiteljke Njujorka, gdje je drugi put davao iskaz u okviru pravne bitke oko poslovnih praksi njegove kompanije.

Trampov advokat sugerisao je da Tramp planira da ovog puta odgovori na pitanja, umjesto pozivanja na peti amandman američkog Ustava koji građane štiti od toga da sami sebe optuže.

"Predsjednik Tramp ne samo što je spreman već i želi da svjedoči pred državnom tužiteljkom danas. Odlučan je u svom stavu da nema šta da sakrije, i raduje se tome da edukuje tužiteljku o ogromnom uspjehu svoje kompanije vrijedne više milijardi dolara", saopštila je Trampova pravna zastupnica Alina Haba.

Tramp se sastao sa pravnim zastupnicima tužiteljke Letiše Džejms, koja je prošle godine podnijela tužbu protiv bivšeg predsjednika. U tužbi se tvrdi da su Tramp i njegova porodica obmanjivali banke i poslovne saradnike tako što su im davali lažne informacije o svom bogatstvu, i vrijednosti imovine kao štu hoteli i tereni za golf.

Tužba nije povezana sa krivičnom optužnicom koju je protiv Trampa podigao okružni tužilac Menhenta, što je prošle nedelje dovelo do prvog izvođenja jednog predsjednika pred sud.

Tramp je na svojoj društvenoj mreži u četvrtak ocijenio da je tužba "smiješna, kao i svi drugi slučajevi miješanja u izbore podignuti" protiv njega.

Tramp se prethodno sastao sa advokatima tužiteljke 10. avgusta, ali je odbio da odgovori na pitanja, osim na nekoliko proceduralnih. Na peti amandman se pozvao više od 400 puta. U to vrijeme, Džejms još nije bila donijela odluku o tužbi.

"Bilo ko u mojoj poziciji bi bio lud da se ne pozove na peti amandman (Ustava), apsolutno lud", poručio je Tramp tokom prvog iskaza, koji je snimljen i kasnije objavljen.

Tada je predvidio i da će tužiteljka pokušati da na osnovu njegovih odgovora pokrene krivični proces.

Okolnosti su se od tada promijenile. Krivična optužnica, koju je protiv Trampa podigao okružni tužilac Menhenta, usredsređena je na to kako je kompanija interno zavodila isplate tadašnjem Trampovom advokatu Majklu Koenu, koji je plaćao ljudima da javno ne govore o seksualnim odnosima sa Trampom. Bivši predsjednik je negirao optužbe.

Suđenje po tužbi državne tužiteljke Njujorka Letiše Dejms počinje u oktobru. Tramp je iskaz davao iza zatvorenih vrata, i ceo događaj nije privukao pažnju kao njegova istorijska predaja njujorškim vlastima u drugom sudskom procesu prošle nedelje. Mala grupa demonstranata okupila se ispred kancelarije tužilaštva na Manhetnu, a jedna grupa je nosila transparent na kome je pisalo: "Niko nije iznad zakona".

XS
SM
MD
LG