Linkovi

Tramp predviđa da će vakcina protiv koronavirusa biti dostupna već u aprilu


Predsednik Donald Tramp dolazi na konferenciju za novinare u Beloj kući, 13. novembar 2020 (Foto: Rojters/Carlos Barria)
Predsednik Donald Tramp dolazi na konferenciju za novinare u Beloj kući, 13. novembar 2020 (Foto: Rojters/Carlos Barria)

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u petak da očekuje da će vakcina protiv koronavirusa biti dostupna za sve građane već u aprilu, dok broj novozaraženih u zemlji dostiže rekordne nivoe.

U prvom javnom obraćanju više od nedelju dana nakon poraza na predsedničkim izborima, Tramp je takođe rekao da očekuje da će uskoro biti odobrena upotreba vakcine kompanije Fajzer u hitnim slučajevima.

Fajzer je saopštio da očekuje da će naredne sedmice izneti neophodne podatke o bezbednosti da bi se zatim mogao prijaviti za hitno odobrenje vakcine.

Tramp se obratio javnosti nakon što je informisan o operaciji administracije za brzi razvoj vakcine.

Demokrate su uoči izbora 3. novembra kritikovale odgovor Trampove administracije na pandemiju. Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden proglašen je pobednikom izbora, ali je Tramp odbio da prizna poraz, a njegov izborni štab je podneo niz tužbi zbog navodnih nepravilnosti tokom glasanja i prebrojavanja glasačkih listića.

Tramp je u petak, po svemu sudeći, priznao mogućnost Bajdenove administracije.

"Idealno bi bilo da ne idemo u karantin. Ja to neću uraditi, ova administracija to neće uraditi. Nadam se - šta god se dogodi u budućnosti - ko zna koja će biti administracija. Pretpostavljam da će vreme pokazati", rekao je Tramp.

XS
SM
MD
LG