Linkovi

Tramp pomerio miting u Tulsi iz "poštovanja prema crnačkom prazniku"


Predsednik Donald Tramp na predizbornom mitingu u Šarlotu, mart 2020.
Predsednik Donald Tramp na predizbornom mitingu u Šarlotu, mart 2020.

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je na Tviteru da će pomeriti predizborni miting u Tulsi, Oklahomi sa 19. na 20. jun, iz "poštovanja prema crnačkom prazniku".

"Džuntin" je američki naziv za 19. jun, koji se u SAD slavi kao datum kada su konačno oslobođeni i poslednji robovi 1865, dve i po godine pošto je predsednik Abraham Linkoln potpisao Proklamaciju o oslobođenju.

"Mnogi od mojih afroamerčkih prijatelja i pristalica su mi sugerisali da pomerim datum mitinga iz poštovanja prema prazniku i svemu što predstavlja. Zbog toga sam odlučio uvažim njhove zahteve i da pomerim miting za subotu, 20. jun", napisao je Tramp na Tviteru.

Predsednika su oštro kritikovali i zbog datuma i zbog lokacije koju je izabrao da nastavi svoju kampanju u jeku protesta protiv policijske brutalnosti i rasizma širom SAD.

U gradu Tulsa, Oklahomi 1921. desio se jedan od najgorih masakara Afroamerikanaca u američkoj istoriji poznat i kao "crni Vol strit". Belci su napali dobrostojeći crnački kvart, a istoričari procenjuju da je ubijeno oko 300 ljudi, iako zvanični podaci govore da ih je stradalo 30.

Šeri Gembl Smit, predsednica Privredne komore "crnog Vol strita", rekla je da bi Trampov dolazak u Tulsu 19. juna bio "šamar" i predložila mu da dođe dan posle.

Senatorka iz Kalifornije Kamala Haris ocenila je da je "miting 19. juna ne samo poziv pristalicama superiornosti belaca, već organizovanje žurke za njih".

Iako je portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni rekla da je afroamerička zajednica predsedniku "srcu draga", lideri crnaca kažu da se nije baš proslavio u zaštiti njihovih prava.

Talas protesta zbog smrti Džordža Flojda doneo je i zahteve da se promene imena nekih vojnih baza koje nose nazive lidera Konfederacije - što Tramp nije ni razmotrio.

Tramp je, takođe, bio jedan od najglasnijih zagovornika teorije o tome da bivši predsednik Barak Obama nije rođen u SAD. Osamdesetih je, dok je bio biznismen u Njujorku, zagovarao smrtnu kaznu za petoricu afroameričkih tinejdžera osuđenih za silovanje u Central parku - za šta su decenijama kasnije oslobođeni kada je pronađen pravi počinilac.

A šta je sa koronavirusom?

Trampov miting bi trebalo da bude održan u sportskoj dvorani u Tulsi koja ima oko 20 hiljada mesta.

Direktorka dvorane Megan Blad je rekla za AP da nije informisana ni o kakvim posebnim merama opreza zbog koronavirusa, niti planovima za fizičko distanciranje ljudi.

Na sajtu na kojem posetioci mogu da se registruju za miting, stoji da predsednik ni njegova kampanja, niti arena u kojoj se miting održava, neće snositi nikakvu odgovornost uoliko se neko zarazi koronavirusom ili drugom bolesti.

Nadležni u zdravstvu koje je izabrao predsednik apelovali su da se izbegavaju velika okupljanja jer je broj obolelih počeo ponovo da raste, i apoelovali na ljude da nose maske - što Tramp odbija.

XS
SM
MD
LG