Linkovi

Tramp poriče da je dao "nedolično obećanje" stranom lideru


Predsednik Tramp razgovara sa novinarima u Beloj kući, 16. septembra 2019.
Predsednik Tramp razgovara sa novinarima u Beloj kući, 16. septembra 2019.

Odbor za obaveštajna pitanja američkog Kongresa održao je sednicu iza zatvorenih vrata sa generalnim inspektorom američkih obaveštajnih službi Majklom Etkinsonom, zbog pritužbe koju je podneo jedan uzbunjivač iz redova obaveštajne zajednice, uznemiren zbog obećanja koje je predsednik Tramp, navodno, dao izvesnom stranom lideru. Izveštaj o tajnoj prijavi prvi je objavio Vašington Post, a predsednik Tramp ga je nazvao “lažnim vestima”.

Post navodi da je izveštaj zasnovan na informacijama dvoje bivših zvaničnika upoznatih sa celim događajem, ali nije jasno sa kojim je liderom Tramp komunicirao ili šta je, možda, obećao.

Tajanstvena pritužba uzbunjivača izazvala je gnev demokrata na Kapitol hilu. U centru priče je zabrinutost pripadnika obaveštajne zajednice koji je podneo prijavu generalnom inspektoru. Detalji te prijave su poverljivi i nisu poznati javnosti.

Međutim, televizija ABC Njuz došla je do pisama koje su razmenili Kongres i kancelarija Nacionalnih obaveštajnih službi, koja potvrđuju da je generalni inspektor ocenio da je prijava uzbunjivača “hitno pitanje” o kojem, možda, treba obavestiti Kongres.

To mišljenje, izgleda, nije delio i vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi – Džozef Megvajer. Pisma pokazuju da se Megvajer, posle konsultacije sa Sekretarijatom za pravosuđe, nije složio sa ocenom da je pitanje hitno, i zaključio da njegova agencija nema obavezu da ga prosledi Kongresu.

Demokrata Adam Šif, predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu.
Demokrata Adam Šif, predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu.

Predsedavajući odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, demokrata Adam Šif, smatra da je direktor prekršio zakon pošto nije prosledio prijavu u roku od 7 dana. Šif je to nazvao “zataškavanjem” i izdao obavezujući poziv Megvajeru da mu dostavi informacije.

“Neko pokušava da manipuliše sistemom da bi sakrio informacije od Kongresa.”

Prema izveštaju Vašington Posta, u centru svega je predsednik Tramp.

"U pozivu jednom stranom lideru dao je obećanje koje su zvaničnici u obaveštajnoj zajednici smatrali tako uznemirujućim da su zaveli ovu pritužbu", izjavio je Greg Miler, dopisnik Vašington Posta za nacionalnu bezbednost i dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade.

Predsednik Tramp na Tviteru je upotrebio poznatu frazu “lažne vesti” da odbaci izveštaj. “Da li je iko toliko glup da veruje da bih rekao nešto nedolično u razgovoru sa stranim liderom”, pitao je i dodao da bi uvek uradio samo ono što je dobro za Sjedinjene Države. Takođe je napisao je da je svestan da svaki put kada priča sa nekim stranim liderom taj razgovor možda slušaju ljudi iz raznih američkih agencija kao i te druge zemlje.

XS
SM
MD
LG