Linkovi

Izveštaj: Tramp naložio advokatu da laže Kongres


Majkl Koen, tada lični advokat predsednika Trampa govori na jednom predizbornom skupu, dok tada kandidat Tramp sedi iza njega i sluša (Foto: Reuters)
Majkl Koen, tada lični advokat predsednika Trampa govori na jednom predizbornom skupu, dok tada kandidat Tramp sedi iza njega i sluša (Foto: Reuters)

Američki predsednik Tramp navodno je naložio svom advokatu da laže članove Kongresa o planovima da se izgradi Tampova kula u Moskvi. Kasno sinoć, istraživački portal "Bazfid njuz" (Buzzfeed News) objavio je taj izveštaj pozivajući se na izjave dvoje anonimnih zvaničnika federalnih agencija za sprovođenje zakona. Drugi mediji još nisu potvrdili taj izveštaj, u kojem se takođe navodi da specijalni tužilac Robert Maler poseduje dokaze.

Ukoliko je tvrdnja tačna - ima ogromne posledice po predsednika. Prema izveštaju Bazfida, izvori iz agencija za sprovođenje zakona navode da je Donald Tramp, tada predsednički kandidat, svom advokatu Majklu Koenu dao instrukciju da ne da tačne podatke Kongresu o pregovorima koji su vođeni o izgradnji Trampove kule u Moskvi.

Anonimni izvori tvrde i da specijalni tužilac Robert Maler poseduje dodatne iskaze svedoka, kao i elektronske i tekst poruke Trampove kompanije koji podupiru tu tvrdnju.

Predsednikov advokat Rudi Đulijani demantovao je te navode, rekavši da je svaka tvrdnja da je predsednik savetovao Makla Koena da laže – apsolutno netačna.

Republikanci za sada ćute o novim navodima - a demokrate reaguju. Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja, demokrata Adam Šif naziva ih najozbiljnijim do sada, a obećao je da će učiniti sve da utvrdi da li su te tvrdnje tačne.

Pre samo nekoliko dana, na pretresu u Kongresu, kandidat za novog sekretara za pravosuđe Vilijam Bar odgovarao je na pitanja o opstrukciji pravde.

“Ako ima razloga da se veruje da je predsednik pokušao da nekoga poduči da ne svedoči ili lažno svedoči, da li je to opstrukcija pravde”, pitao je Bara republikanski senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem, na šta je Bar odgvorio:

“Da. Po zakonu o opstrukciji, da”.

Čak i ako mu predsednik nije dao instrukciju da laže, ali je unapred znao da Koenovo svedočenje neće biti istinito i ništa nije rekao - mogao bi da bude u nevolji.

Krajem prošle godine, Koen je priznao krivicu da je lagao Kongres o dogovoru o Trampovoj kuli. Predsednik Tramp jutros je tvitovao - “Laže, da smanji zatvorsku kaznu”.

XS
SM
MD
LG