Linkovi

FBI vodio istragu da li Tramp "radi za Rusiju"


Predsednik Donald Tramp i Džejms Komi, bivši direktor FBI-ja.
Predsednik Donald Tramp i Džejms Komi, bivši direktor FBI-ja.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma američkog Kongresa, u kojem većinu sada imaju demokrate, planira da razmotri medijski izveštaj da je FBI vodio istragu da li predsednik Donald Tramp radi u korist Rusije a protiv američkih interesa, saopštio je u subotu demokratski predsednik tog odbora.

Kako je objavio Njujork Tajms, zvaničnici Federalnog istražnog biroa bili su toliko uznemireni zbog ponašanja predsednika Donalda Trampa nakon što je otpustio tadašnjeg direktora FBI-ja Džejmsa Komija, da su započeli istragu da li on radi protiv američkih interesa.

Njujorški dnevnik poziva se na anonimne bivše zvaničnike biroa i druge upoznate sa istragom, koji navode da su kontraobaveštajci FBI-ja razmatrali da li "Tramp svesno radi za Rusiju ili je nesvesno potpao pod uticaj Moskve."

Zvaničnici su izjavili za Njujork Tajms da su, nakon što je predsednik otpustio Komija u maju 2017. bili zabrinuti kada je sam Tramp taj čin doveo u vezu sa sa istragom Rusije.

Predsedavajući odbora za pravosuđe Džerold Nedler izjavio je da će odbor "narednih nedelja preduzeti korake da bolje shvati predsednikovo ponašanje kao i reagovanje FBI-ja na to ponašanje." Dodao je da će zakonodavci raditi na tome da zaštite istražitelje od predsednikovih "sve neuravnoteženijih napada."

"Nema razloga da se sumnja u ozbiljnost ili profesionalizam FBI-ja, kao što je predsednik učinio reagujući na priču Njujork Tajmsa", izjavio je Nedler, demokrata iz Njujorka.

"Iz ovog izveštaja smo saznali da je čak i u ranim danima Trampove administracije, predsednikovo ponašanje bilo tako nepredvidivo i tako zabrinjavajuće da se FBI osećao primoranim da uradi nešto bez presedana - otvori kontraobaveštajnu istragu aktuelnog predsednika", dodao je.

Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, Adam Šif, rekao je da ne može da komentariše detalje izveštaja ali je dodao da će njegov odbor nastaviti svoju istragu Trampovih kontakata sa Rusijom.

Kongresmen Adam Šif, predsedavajući odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu.
Kongresmen Adam Šif, predsedavajući odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu.

Tramp je od sopstvenog prevodioca uzeo beleške sa sastanka koji je 2017. vodio u Hamburgu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i preduzeo je druge korake da sakrije detalje svojih razgovora, navodi se u izveštaju koji je u subotu objavljen u Vašington Postu.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders izjavila je da je izveštaj, koji se poziva na neimenovane sadašnje i bivše američke zvaničnike "tako neprecizan i netačan da čak ne zaslužuje odgovor."

Trampove odluke pod lupom

​Njujork Tajms piše da su zvaničnici FBI-ja postali sumnjičavi prema Trampovim vezama sa Rusijom tokom predsedničke kampanje 2016, ali nisu otvorili istragu sve dok Tramp nije svoje otpuštanje Džejmsa Komija sam povezao sa istragom o navodnom mešanju Rusije u izbore.

Zvaničnici su ranije potvrdili da je, posle otpuštanja Komija, FBI otvorio istragu da li taj predsednikov potez predstavlja ometanje pravde. Međutim, do sada nije bilo obelodanjeno da su zvaničnici biroa takođe želeli da utvrde da li predsednikove akcije predstavljaju moguću pretnju za nacionalnu bezbednost.

Celu istragu je nekoliko dana kasnije preuzela nova, kada je specijalni tužilac Robert Maler imenovan da istraži pokušaje Rusije da utiče na izbore 2016. kao i moguće veze između Moskve i izbornog štaba predsednika Trampa.

Tramp je u subotu rano ujutru na Tviteru reagovao na izveštaj Njujork Tajmsa. "Upravo sam saznao u propalom Njujork Tajmsu da su korumpirani bivši lideri FBI-ja, od kojih su skoro svi otpušteni ili bili primorani da napuste agenciju iz nekih veoma loših razloga, otvorili istragu mene, bez razloga & bez dokaza, nakon što sam optustio lažljivog Džejmsa Komija, kompletnog ljigavca!"

​Nema javnog dokaza da je Tramp tokom izborne kampanje bio u kontaktu sa Rusijom. Predsednik odavno demantuje da je imao bilo kakve nelegalne veze sa tom zemljom a Rusija takođe poriče te navode.

​Đulijani: Ništa nisu našli

Trampov advokat Rudolf Đulijani izjavio je za Tajms da bi javnost već znala da su zvaničnici FBI-ja zaključili da Tramp radi protiv ameirčkih interesa.

Činjenica je da je ta istraga vođena pre godinu i po dana i nije ustanovljeno ništa što bi pokazalo narušavanje nacionalne bezbednosti znači da nisu ništa našli", rekao je Đulijani za Tajms.

Dva dana nakon što je Tramp otpustio Komija u maju 2017. u razgovoru sa Lesterom Holtom, voditeljem vesti na TV mreži NBC, Tramp je rekao da je nameravao da svakako otpusti Komija, "znajući da nikada neće biti dobar trenutak za to", ali da je mislio o istrazi Rusije kada je odlučio da ga otpusti.

“Kada sam to uradio, rekao sam sebi: Ova stvar sa Trampom i Rusijom je izmišljena priča, izgovor demokrata zato što su izgubile izbore koje je trebalo da dobiju", izjavio je predsednik u tom intervjuu.

Umesto da okonča istragu Rusije, Komijevo otpuštanje direktno je dovelo, do imenovanja Malera, takođe bivšeg direktora FBI, da preuzme istragu Rusije, uprkos Trampovom protivljenju. Tramp tu istragu stalno naziva "lovom na veštice".

XS
SM
MD
LG