Linkovi

Demokrata najavljuje da će tužiti Sekretarijat za pravosuđe ako Malerov izveštaj bude zataškan


Predsednik Donald Tramp govori tokom sastanka sa kineskim vicepremijerom Liu Heom, u Ovalnom kabinetu u Beloj kući, Vašington, 22. februara 2019.
Predsednik Donald Tramp govori tokom sastanka sa kineskim vicepremijerom Liu Heom, u Ovalnom kabinetu u Beloj kući, Vašington, 22. februara 2019.

Jedan od vođa demokrata u Predstavničkom domu kaže da će komitet kojim predsedava tužiti Trampovu administraciju ukoliko Sekretarijat za pravosuđe spreči objavljivanje Malerovog izveštaja.

Predsedavajući Komiteta za obaveštajne službe, Adam Šif, rekao je za ABC da će se zahtevati izveštaj. "Dovešćemo Boba Malera da svedoči pred Kongresom, odvešćemo ga na sud ukoliko to bude potrebno", rekao je on.

"Doći ćemo do dna ovoga", rekao je Šif i naglasio da će pozdraviti eventualno objavljivanje izveštaja.​

Prema izveštajima, Robert Maler završava svoju istragu o tome da li je Trampova kampanja sarađivala sa Rusijom tokom tokom predsedničkih izbora 2016. u Trampovu korist i da li je Tramp opstruirao pravdu tokom istrage.

Maler će predati svoj izveštaj Sekretarijatu za pravosuđe koji, prema Malerovim preporukama, treba da odluči da li će protiv nekoga biti podignuta optužnica.

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar nije bio jasan tokom saslušanja za potvrđivanje svog postavljenja da li će objaviti izveštaj u javnosti.

Ali, Bar je rekao u svom pisanom svedočenju da želi "transparentnost" što više bude mogao.

"Ukoliko bude pokušao da zadrži ili pokuša da zataška bilo koji deo ovog izveštaja, to će biti njegova zaostavština i biće narušena zaostavština", rekao je Šif. "Prema tome, mislim da će biti ogromnog pritiska ne samo na sekretarijat, već i na narednog sekretara za pravosuđe".

I dok mnogi republikanci takođe govore da javnost treba da zna celu priču, republikanski senator Roj Blant kaže da ne misli da Kongres može da naloži objavljivanje dokumenta.

Blant je za CBS rekao: "Treba da dobijemo činjenice tamo, da ostavimo ovo iza nas na način da ljudi veruju da su govorili svi koji je trebalo da govore, da su postavljena sva pitanja koja je trebalo da budu postavljena".

XS
SM
MD
LG