Linkovi

Tramp: Libija nije naš model za Severnu Koreju


Predsednik Trampa i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pred novinarima u Beloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsednik Trampa i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pred novinarima u Beloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsednik Donald Tramp ističe da SAD i Severna Koreja i dalje napreduju u organizaciji samita planiranog za jun, uprkos oštroj retorici zvaničnika obe strane. Tramp je demantovao tvrdnje svog savetnika da bi dogovor koji su SAD postigle sa Libijom 2003. mogao da posluži kao model za nuklearni sporazum sa Severnom Korejom. Predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton razgnevio je severnokorejske lidere svojim komentarima o mogućem dogovoru o denuklearizaciji, posle čega su zapretili da će otkazati samit.

Tokom susreta sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Tramp je priznao da postoji neizvesnost u pogledu planiranog samita sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

"Nastavljamo da pregovaramo u smislu lokacije, gde ćemo se sastati, u kojim prostorijama, o svim detaljima i oni pregovaraju kao da se ništa nije dogodilo. Ali ako pratite šta prenose mediji, samit se možda neće odigrati. Ne mogu još da vam kažem, reći ću vam veoma uskoro”, rekao je Tramp.

Severnokorejski visoki zvaničnici prekoreli suTrampovog saradnika Džona Boltona zato što je nagovestio da bi Libija mogla da služi kao model za ubeđivanje Severne Koreje da odustane od svog nuklearnog programa. Libijski predsednik Moamer Gadafi dobrovoljno se odrekao libijskog programa hemijskog i nuklearnog oružja posle američke invazije na Irak. Tramp kaže da taj dogovor nije uključivao Gadafijev ostanak na vlasti.

"U ovom slučaju, Kim Džong Un bi bio tu, u zemlji, vladao bi svojom zemljom. Njegova zemlja bi bila veoma bogata. Njegov narod je izuzetno vredan”.

Gadafija su 2011. ubile pobunjeničke snage koje su imale američku podršku. Tramp je upozorio da će Severna Koreja – ako ne zaustavi svoj nuklearni program – snositi posledice.

"Ali ako postignemo dogovor, mislim da će Kim Džong Un biti veoma, veoma zadovoljan”.

Prošle nedelje, severnokorejski lider se ponovo sastao sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom uoči planiranog samita sa Trampom. Kina je najbliži saveznik Severne Koreje, ali nije jasno koliko ima uticaja na njenog mladog lidera.

"Međuim, došlo je do velike promene od kada su imali drugi sastanak sa predsednikom Šijem. Moj stav je – šta bude, biće. U svakom slučaju, bićemo dobro pripremljeni”.

Prethodni pregovori o denuklearizaciji sa Severnom Korejom okončani su 2008. pošto je Pjongjang odbacio predloženi plan verifikacije, koji je obustavio posete neprijavljenim nuklearnim lokacijama i prikupljanje uzoraka za testiranje.

XS
SM
MD
LG