Linkovi

"Moguće i odlaganje i otkazivanje samita sa Severnom Korejom"


Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Južne Koreje Mun Džae In na sastanku u Beloj kući
Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Južne Koreje Mun Džae In na sastanku u Beloj kući

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da postoji “znatna šansa” da samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom ne bude održan 12. juna kao što je planirano, ako Kim odustane od denuklearizacije.

“Videćemo šta će biti. Tražimo da budu ispunjeni neki uslovi, nadamo se da će biti ispunjeni, a ako ne budu, neće biti sastanka. Iskreno, postoji šansa da to bude sjajan sastanak za Severnu Koreju i ceo svet. Ako se ne desi sada, možda će se desiti kasnije, u nekom drugom momentu. Videćemo. Razgovaramo i dalje. Kao što znate, susret je zakazan za 12.jun u Singapuru i saznaćete vrlo brzo hoće li se desiti. Razgovori su u toku”, rekao je američki predsednik Donald Tramp na sastanku sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom.

Ova Trampova izjava je do sada najjasniji znak da bi samit sa Kimom mogao biti i otkazan ili odložen, ali nije jasno da li američki predsednik želi da se povuče sa samita ili strateški dovodi Severnu Koreju za pregovarački sto. Američki predsednik je to izjavio pred sastanak sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom koji je došao u Vašington kako bi probao da ubedi Trampa da ne odustane od sastanka sa Severnom Korejom.

Američki predsednik nije želeo da odgovori na pitanje da li je razgovarao sa Kim Džong Unom, ali je insistirao na tome da je Kim promenio stav o samitu pošto se sastao sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom – čiju je zemlju Tramp nazvao “pokerašem”.

Predsednci Južne Koreje i SAD u Beloj kući
Predsednci Južne Koreje i SAD u Beloj kući

Tramp je u Beloj kući pohvalio južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina i nazvao ga "izuzetno sposobnim liderom", uprkos zabrinutosti nekih američkih zvaničnika da je Mun i previše spreman na kompromis sa Kimom. Mun Džae In kaže da veruje u to da će Tramp samit učiniti uspešnim i da će okončati Korejski rat.

Američki predsednik je ponovio da će Kim Džong Unu bezbednost biti garantovana i da će Severna Koreja biti bogata zemlja ako pristane na denuklearizaciju - što je i uslov za održavanje samita SAD i Severne Koreje.

Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je za Foks Njuz, uoči sastanka Trampa I Muna, da sastanak sa Kim Džong Unom može biti otkazan ako se ne ispune uslovi I da Pjongjang ne treba da očekuje ustupke od SAD ako ne ispuni svoja obećanja. Pens je rekao da Trampovu administraciju neće prevariti, kao što je bio slučaj sa prethodnim administracijama.

XS
SM
MD
LG