Linkovi

Pompeo: Loš dogovor sa Pjongjangom nije opcija


Državni sekretar SAD Majk Pompeo na svedočenju u Kongresu

Loš dogovor SAD I Severne Koreje nije opcija, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo u vezi sa najavljenim sastankom predsednika SAD Donalda Trampa sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. Pompeo je na sednici Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa govorio o najvećim izazovima američke spoljne politike - Severnoj Koreji, Iranu, trgovinskom sporu sa Kinom, ali i navodnom soničnom napadu koji se dogodio u toj zemlji.​

U obraćanju Kongresu, američki državni sekretar kaže da su SAD spremne da se povuku iz pregovora sa Severnom Korejom, ukoliko sastanak Donalda Trampa i Kim Džong Una krene u pogrešnom smeru.

“Mislim da nismo napravili nijedan ustupak Kimu. I ne nameravamo“, rekao je Pompeo.

Ipak, ni Pompeo nije siguran hoće li se susret Trampa I Kima, zakazan za 12. jun u Singapuru desiti, ali kaže da se tome nada.

Predsednik Tramp najavljuje da će sudbina sastanka biti poznata sledeće nedelje.

Pompeo ističe da je strategija “maksimalnog pritiska na Pjongjang” već dala rezultate i da se taj pristup neće menjati dok se ne sprovede potpuna, kredibilna i nepovratna denuklearizacija Korejskog poluostrva.

Kim svestan da ekonomski razvoj Severne Koreje zavisi od strateškog preokreta

Kongresmenima je preneo i detalje razgovova sa Kim Džong Unom.

“Razgovarali smo o tome šta su nam zajednički ciljevi, šta zahtevaju Amerika i svet, a šta želi Severna Koreja, kao i na čemu još treba da radimo. Ima mesta gde se i dalje razilazimo, ali je on rekao da razume da ekonomski razvoj njegove zemlje zavisi od strateškog preokreta. I nadamo se da je spreman da ga napravi. Naš zahtev ostaje denuklearizacija”.

Majk Pompeo je takođe govorio o iranskom nuklearnom program, rekavši da Trampova administracija namerava da radi sa saveznicima i partnerima na pronalaženju rešenja. Sastanak o toj temi Pompeo će zatražiti već za početak ili sredinu juna.

Posle Kube, sonični napadi na američko osoblje i u Kini

Američki državni sekretar potvrdio je i medijske navode da se u američkom konzulatu u Kini najverovatnije dogodio sonični napad – sličan onome na Kubi 2016.

“Desio se incident u Guangdžou, a medicinske indikacije su veoma slične onima koje su imale američke diplomate na Kubi. Lekarske ekipe su na terenu i radimo na tome da otkrijemo šta se zapravo desilo najpre u Havani, a sada i u Kini. Tražili smo pomoć od kineskih vlasti, koje su se obavezale da će poštovati Bečku konvenciju i obezbediti američke službenike”.

Pompeo je u Kongresu poručio da SAD moraju raditi na konstruktivnom rešavanju spora sa Kinom, ali da ne mogu žrtvovati ekonomske interese niti dozvoliti krađu intelektualne svojine.

Kongresmene je interesovalo i da li je administracija rešila spor sa kineskom telekomunikacionom kompanijom ZTE, a američki državni sekretar kaže da se na tome još radi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG