Linkovi

Analitičari: Pretnja Pjongjanga da će otkazati samit - pregovaračka taktika


Severnokorejski lider Kim Džong Un, 27. april 2018.
Severnokorejski lider Kim Džong Un, 27. april 2018.

Glavni pregovarač Severne Koreje optužio je vladu Južne Koreje da su "neznalice i nekompetentni", što je poslednja u nizu zapaljivih izjava Pjongjanga, koji je posle nekoliko meseci otopljavanja diplomatskih odnosa, u sredu iznenada zapretio da će se povući sa planiranog samita američkog predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Una. Analitičari su u razgovoru sa Korejskim servisom Glasa Amerike istakli da bi taj potez Pjongjanga mogao da bude pregovaračka taktika pred samit planiran za 12. jun u Singapuru. Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje u međuvremenu je izdao saopštenje u kojem se apeluje na „blisku koordinaciju pozicija zemalja kroz različite kanale“ Seula, Vašingtona i Pjongjanga kako bi se samit „uspešno održao u duhu međusobnog poštovanja“.

Samo nekoliko nedelja od onoga što bi bio prvi sastanak nekog aktuelnog američkog predsednika i severnokorejskog lidera, Pjongjang preti da će se povući. Upitan o sudbini razgovora sa Kim Džong Unom u sredu – američki predsednik Tramp je odgovorio – “videćemo”.

Severna Koreja navodi da su razlog potencijalnog otkazivanja razgovora zajedničke vojne vežbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje, koje je nazvala probom za invaziju. Razgovori Severa i Juga na visokom nivou, koji su bili planirani kao nastavak međukorejskog samita održanog u aprilu - suspendovani su na neodređeno vreme.

"Severna Koreja počinje da se cenka, a prethodno su pravili ustupke. Rekli su da žele mir i da razumeju zašto su te vežbe neophodne, da čak može da se priča o denuklearizaciji, ali nisu baš osetili da dobijaju dovoljno zauzvrat", kaže Majkl O’Henlon iz Instituta Brukings.

Prema saopštenju Pjongjanga, predlog američkog savetnika za nacionalnu bezbednost, Džona Boltona da se za denuklearizaciju iskoristi “libijski model” uneo je sumnju u iskrenost Sjedinjenih Država.

Pošto se odrekao svog nuklearnog programa, libijski lider Moamer Gadafi je ubijen u pobuni, organizovanoj uz podršku NATO saveznica, koje su ga ubedile da se odrekne zabranjenog oružja.

"Najautoritativnije saopštenje severnokorejskog vrha o tome bilo je u vezi sa poslednjom temom o libijskom modelu za denuklearizaciju, koji Severna Koreja već godinama poistovećuje sa promenom režima", ističe Patrik Mekirčer iz Vudro Vilskon Centra.

Analitičari, iako zabrinuti, kažu da izgleda da se Pjongjang trudi da poboljša odnose sa Sjedinjenim Državama.

"Da je Severna Koreja htela da otkaže samit, ne bi samo izdali mešovitu izjavu da upozoravaju Sjedinjene Države da ne pritiskaju Severnu Koreju. Oni bi testirali neku raketu. To bi svakako ubilo nadu ili očekivanje za održavanje samita", smatra Go Mjong-hjun iz Instituta za političke studije "Asan".

Trampova administracija nastavlja pripreme za samit 12. juna, ali zbog kolebanja Pjongajnga – željno iščekivani samit Trampa i Kima mogao bi da - umesto istorijski – postane istorija.

XS
SM
MD
LG