Linkovi

Fejsbuk suspendovao Trampov nalog na dve godine


Ilustracija (Foto: Olivier DOULIERY / AFP)
Ilustracija (Foto: Olivier DOULIERY / AFP)

Fejsbuk je u petak odlučio da suspenduje nalog bivšeg predsednika Donalda Trampa do najmanje januara 2023. godine.

Reč je o odluci koja se pomno pratila zbog nagoveštaja budućih poteza kompanije protiv svetskih lidera koji krše pravila te društvene mreže, prenosi agencija Rojters.

Nadzorni odbor Fejsbuka je u maju podržao suspenziju Trampovog naloga, uvedenu posle nereda u kompleksu američkog Kongresa 6. januara, zbog strahovanja da je tadašnji predsednik svojim komentarima podsticao nasilje.

Međutim, odbor je presudio da je odluka da se Trampov nalog suspenduje "na neodređeno vreme" pogrešna i Fejsbuku dao rok od šest meseci da utvrdi "adekvatan odgovor."

Dvogodišnja suspenzija je na snazi od početnog datuma kada je Trampu onemogućen pristup Fejsbuku - 7. januara ove godine - i biće ukinuta ako bude smanjena opasnost po javnu bezbednost, saopštio je Fejsbuk u blogu.

Takođe je naveo da će raditi sa ekspertima u donošenju te odluke i da će razmotriti faktore među kojima su slučajevi nasilja, restrikcije na mirno okupljanje i druga obeležja civilnih nemira.

Kompanija je upozorila da će postojati niz sankcija koje će biti uvedene ako Tramp bude kršio dalja pravila, što bi moglo da dovede do trajnog ukidanja njegovog naloga.

"Imajući u vidu težinu okolnosti koje su dovele do suspenzije naloga gospodina Trampa, verujemo da njegove akcije predstavljaju ozbiljno kršenje naših pravila što predviđa najveću moguću kaznu predviđenu našim novim protokolima", naveo je Fejsbuk.

Tramp je u saopštenju naveo da je odluka Fejsbuka "uvreda za rekordnih 75 miliona ljudi, uz mnoge druge, koji su glasali za nas na nameštenim predsedničkim izborima 2020. godine"

"Ne bi trebalo da im bude dozovoljeno da uspeju sa tom cenzurom i ućutkivanjem, i na kraju, mi ćemo pobediti. Naša zemlja više ne može da trpi ovo zlostavljanje", naglasio je Tramp.

Odluka Fejsbuka znači da bivši predsednik neće moći da koristi svoje naloge uoči izbora za Kongres u novembru 2022. godine, kada će njegova Republikanska stranka pokušati da osvoji većinu.

Međutim, možda će biti u mogućnosti da se vrati na Fejsbuk pre narednih predsedničkih izbora 2024. godine.

Odluka je doneta istog dana kada su Evropa i Britanija pokrenule formalnu istragu te društvene mreže da bi se utvrdilo da li zlopupotrebljava podatke o korisnicima.

Fejsbuk je na udar kritika onih koji smatraju da bi ta kompanija trebalo više da reguliše političke govore, ali i konzervativaca, republilanskih članova Kongresa i pojedinih aktivista za slobodu govora koji suspenziju Trampovog naloga vide kao cenzuru.

Suspenzija Trampovog naloga je prvi put da je Fejsbuk blokirao aktuelnog predsednika, premijera ili šefa države na toj društvenoj mreži.

XS
SM
MD
LG