Linkovi

Ističe vreme za usvajanje akta o mladim imigrantima


Ekran koji prikazuje mlade imigrante u blizini Kapitol Hila - deo performansa kojim se jača pritisak na Kongres da usvoji akt o mladim imigrantima
Ekran koji prikazuje mlade imigrante u blizini Kapitol Hila - deo performansa kojim se jača pritisak na Kongres da usvoji akt o mladim imigrantima

Borci za prava imigranata pojačavaju napore da privole Kongres da usvoji zakon kojim bi se zaštitili mladi ljudi, koji su kao deca došli u SAD i žive u zemlji bez legalnog statusa. Predsednik Tramp je još u septembru ukinuo program pod nazivom Odložena akcija za pridošle u detinjstvu, skraćeno DACA, a onima koji se bore za prava tih imigranata ostalo je još devet dana da uvere Kongres da usvoji zakon pre kraja godine.

Nedokumentovani imigranti, učesnici programa DACA i zagovornici prava imigranata otvorili su takozvani Centar za sanjare - šator na Nacionalnom travnjaku, koji služi kao sedište odakle kreću poslednji napori da se Kongres ubedi da usvoji takozvani Zakon o sanjarima.

“Otvaranjem Centra za sanjare svima pokazujemo da smo ovde i da ćemo tu i ostati”, kaže direktorka grupe "Ujedinjeni sanjamo" Greta Martines Rosas.

Značaj njihovog prisustva na ovom mestu sličan je mnogim prošlim demonstracijama održanim na Nacionalnom travnjaku, počev od marševa za građanska prava 1960-ih do Marša žena ranije ove godine.

“U više navrata, ovo mesto je bilo mesto odakle smo počinjali borbu za sticanje novih prava i prilika u Americi. Ni danas nije drugačije. Vreme je da usvojimo Zakon za sanjare - da ga usvojimo odmah”, rekao je demokratski senator iz Ilinoisa Dik Durbin.

Ulicu dalje, blizu Centra za sanjalice, aktivisti su postavili džambotron, koji popularno nazivaju “dream-akt-ron”, okrenut prema Kapitol hilu, na kojem se prikazuju slike i priče učesnika programa DACA.

“Mi imamo ovde naš Centar za sanjarima, a ispred zgrade Kapitola imamo ogromni projektor - naš Drimaktron - koji predstavlja imigrantsku omladinu iz krajeva širom zemlje… Imamo podršku američkog naroda i bićemo ovde 24 sata dnevno dok taj zakon ne bude usvojen”, kaže jedan od organizatora Nestor Ruis.

Međutim, čak ni senator Durbin, vodeći demokratski zagovornik Zakona o sanjarima na Kapitol hilu, ne može da obeća da će ovaj zakon biti usvojen do kraja godine.

“Voleo bih da mogu da vam kažem da sam potpuno uveren da možemo to da postignemo, ali ne mogu. Ne želim da vas navodim na pogrešan zaključak”.

Predsednik Tramp je ukinuo program DACA u septembru i dao zakonodavcima rok do marta da usvoje novi zakon, koji će se pobrinuti za njegove učesnike. Zbog Trampove odluke skoro 800.000 prethodno zaštićenih nedokumentovanih mladih ljudi, sada više ne zna kakva ih sudbina očekuje.

XS
SM
MD
LG