Linkovi

Tramp se hvali podrškom za svoj plan o imigraciji


Protest takozvanih "sanjara" na Kapitol Hilu
Protest takozvanih "sanjara" na Kapitol Hilu

Predsednik SAD Donald Tramp pohvalio je predsednika Saveta nacionalne granične patrole zbog toga što je u televizijskom intervjuu podržao predlog Bele kuće o imigraciji.

„Hvala Brendonu Džadu iz Saveta nacionalne granične patrole za izjavu datu u emisiji „Fox and Friends“ da nam je očajnički potreban zid na granici. Moramo još raditi na rupama u legalnim procedurama na granici, i to odmah, iz bezbednosnih razloga“, napisao je Tramp na Tviteru.

Džad je ovjasnio da je podržao Trampov plan za izgradnju zida na granici zbog toga što se “u istoriji pokazalo da fizičke barijere smanjuju broj ilegalnih ulazaka u zemlju”.

Plan podrazumeva da se osnuje fond od 25 miliona dolara za zid, a taj novac bi se koristio I za ostale granične prelaze kao što je severna granica SAD sa Kanadom.

Predlog takođe isključuje mogućnost da imigranti sponzorišu članove svojih porodica koji im se pridružuju u SAD. Predlaže se I okončanje lutrije za zelenu kartu u nekim zemljama.

Za 1,8 miliona takozvanih “sanjara”, nedokumentovanih imigranata koji su u SAD dovedeni kao deca, put to državljanstva biće dug I pun uslova: “10-12 godina do dobijanja državljanstva uz ispunjavanje određenih uslova kada je reč o poslu, obrazovanju I primerenom ponašanju.”

Zbog ovog predloga protestovali su I “sanjari” I demokrate. Liderka demokrata u Predstavničkom domu Kongresa Nensi Pelosi predlog je ocenila kao “antiimigrantski, kukavički akt kojim se “sanjari” drže kao taoci I uspostavlja antiimigrantski obrazac pun mržnje”. Ipak, republikanci su podržali predlog, a to je učinio I sekretar za pravosuđe Džef Sešns.

Bela kuća se nada da će Senat o predlogu glasati pre 8.februara, kada se mora usvojiti budžet da bi vlada SAD nastavila da funkcioniše.

XS
SM
MD
LG