Linkovi

Američka vlada "izgubila" skoro 1.500 dece migranata


Deca čekaju u redu da dobiju poklone u kampu u Meksiku, u kojem su prespavali na putu iz država Centralne Amerike prema SAD, 4. aprila 2018.

Američki Sekretarijat za zdravstvo i socijalno staranje ne zna gde se nalazi gotovo 1.500 migrantske dece, koja su živela sa sponzorima u Sjedinjenim Državama, izjavio je jedan zvaničnik sekretarijata na pretresu u Kongresu.

Deca su predata vladi na staranje pošto su se pojavila sama na jugozapadnoj granici zemlje, a većina ih je pobegla od narko kartela i nasilja u Hondurasu, El Salvadoru i Gvatemali.

Kada je Sekretarijat pokušao da utvrdi da li su bezbedna, nije mogao da uđe u trag 1.475 dece. Sada se strahuje da su možda žrtve trafikinga, ili da ih osobe, koje su se prestavile kao rođaci, koriste kao radnu snagu.

Od dramatičnog porasta prekograničnih prelaza 2013. godine, federalna vlada je smestila više od 180.000 maloletnika kod roditelja ili drugih sponzora od kojih se očekivalo da se brinu o njima i pomognu im da se upišu u školu, dok čekaju rešenje pravnog statusa na imigracionom sudu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG