Linkovi

Tramp: Dozvola da uvedemo tarife EU "lepa pobeda"


Predsednik SAD Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući
Predsednik SAD Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući

Predsednik SAD Donald Tramp nazvao je "lepom pobedom" odluku Svetske trgovinske organizacije (STO) da dozvoli Sjedinjenim Državama da uvedu tarife na robu iz Evropske unije, zbog spora u pogledu evropskih subvencija kompaniji "Erbas".

Tramp je tvitovao da je Amerika od Svetske trgovinske organizacije dobila nagradu od 7,5 milijardi dolara, a protiv Evropske unije, koja je, kako je ocenio, mnogo godina loše tretirala Sjedinjene Države u trgovini, zbog tarifa i trgovinskih barijera.

Američki trgovinski izaslanik Robert Lajtizer rekao je da je Evropa godinama davala ogromne subvencije Erbasu koje su nanele ozbiljnu štetu američkoj avio-industriji i radnicima i da je posle višegodišnjeg sporenja, STO potvrdila da Sjedinjene Države imaju pravo da uvedu kontramere.

Odluka Svetske trgovinske orgranizacije omogućava Vašingtonu da od 18. oktobra uvede tarife od 10 odsto na putničke avione, proizvedene u Evropi, i 25 odsto na robu, među kojom su škotski viski, španska i francuska vina i francuski sirevi.

Svetska trgovinska organizacija saopštila je i da su nelegalne subvencije, koje je Amerika davala kompaniji "Boing", a odluka o tome koje tarife Evropska unija zbog toga može da uvede Sjedininjenim Državama biće doneta naredne godine.

XS
SM
MD
LG