Linkovi

Američke kompanije pozivaju Trampa da odustane od tarifa Kini


Kompanija Volmart je jedna od potpisnica pisma predsedniku Trampu u kojem se upozorava da tarife Kini nanose štetu američkim potrošačima i radnicima.
Kompanija Volmart je jedna od potpisnica pisma predsedniku Trampu u kojem se upozorava da tarife Kini nanose štetu američkim potrošačima i radnicima.

Američke poslovne i trgovinske asocijacije upozorile su Trampovu administraciju da će eskalacija trgovinskog rata sa Kinom nauditi američkim porodicama, radnim mestima i ekonomiji.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika u narednih sedam dana će održavati javne pretrese na kojima će predstavnici više od 300 kompanija svedočiti o predlogu Trampove administracije da se tarife od 25% uvedu na praktično sve kineske proizvode koji nisu već obuhvaćeni novim carinama, uključujući igračke, odeću, patike i kućne proizvode. Mnogi od učesnika tih pretresa planiraju da upozore da bi tarife na uvoz iz Kine bile zapravo porez za same Amerikance i da bi ugrozile njihova radna mesta.

Američka privredna komora ocenila je da postoje "bolje alternative" da se odgovori na kinesku politiku i praksu, koje ne bi imale tako negativan efekat na američke potrošače, biznise i lokalne zajednice, i pozvala je na povratak ozbiljnim razgovorima.

Više od 600 drugih kompanija i drugih trgovinskih udruženja, uključujući Volmart i Target prošlog četvrtka je potpisalo pismo u kojem pozivaju Belu kuću da ukine tarife, navodeći da će one imati „značajan, negativan dugoročni efekat na američke kompanije, farmere, porodice i ekonomiju.“

Američka prodavnica GAP u Pekingu.
Američka prodavnica GAP u Pekingu.

Potpisivanje pism je organizovala poslovna koalicija nazvana „Tarife nanose štetu srednjem zapadu“. Tramp je već uveo tarife od 25% na kinesku robu u vrednosti od 250 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG