Linkovi

Amerika preti dodatnim tarifama na robu iz EU


Teretni brod u luci u Hamburgu, Nemačkoj
Teretni brod u luci u Hamburgu, Nemačkoj

SAD prete uvođenjem dodatnih tarifa na uvoznu robu iz EU u vrednosti od 4 milijarde dolara, što je posledica spora koji se vodi zbog subvencija koje su obe strane davale svojim proizvođačima aviona - Boingu i Erbasu.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavila je spisak proizvoda koji bi mogli biti obuhvaćeni novim tarifama. SAD su u aprilu već uvele tarife na robu iz EU u vrednosti od 21 milijarde dolara.

Među proizvodima koji bi bili dodatno carinjeni su različiti metali, masline, italijanski sirevi i škotski viski.

SAD i EU ratuju tarifama na avione, hranu i druge proizvode već skoro 15 godina. Toliko traje njihov spor pred Svetskom trgovinskom organizacijom zbog nelegalnih subvencija koje daju proizvođačima aviona - američkom Boingu i njegovom evropskom rivalu Erbasu.

Predstavnici Boinga i lobističke grupe koje se bave vazduhoplovstvom u SAD apelovale su na američku vladu da uvede nove tarife EU - kako američki proizvođači ne bi bili oštećeni.

Zgrada Boinga u Arlingtonu, Virdžiniji
Zgrada Boinga u Arlingtonu, Virdžiniji

Predstavnici proizvođača aviona nisu komentarisali najavu novih tarifa.

Vašington i Brisel se međusobno optužuju za nefer subvencije svojim proizvođačima aviona.

Svetska trgovinska organizacija je ustanovila da su Boing i Erbas dobili milijarde dolara subvencija, i očekuje se da o američkom predlogu sankcija odluči u narednim nedeljama.

XS
SM
MD
LG