Linkovi

Pripreme za samit G7 u senci globalnih ekonomskih problema


Logo predstojećeg samita G7 u Francuskoj

Lideri Sjedinjenih država, Francuske, Britanije, Nemačke, Italije, Japana i Kanade sastaće se da rasprave velike svetske izazove u subotu u Francuskoj na godišnjem sastanku grupe 7 najrazvijenijih nacija. Kao domaćin,francuski predsednk Emanuel Makron za glavnu temu je odabrao borbu protiv nejednakosti, i pozvao je ioš nekoliko svetskih lidera da dodju. Medjutim, sve velike ambicije i nade za samit su u senci aktuelnih problema.

Oblaci su se na nadvili nad francusko letovališt BIjaric, što je simboličan doček za svetske lidere. Sa obe strane Atlantika stižu zabrnjavajući znaci. Vrednost vladinih obveznica u Americi i Nemačkoj je na kratko bila veća za dvogodišnje, nego desetodišnje, signal koji za investitore znači – rizik, kaže ekonomista Džasper Loler.

“Pogotovo u SAD, to je uvek bio vrlo siguran znak da se ide u recesiju”.

Što je gore – uobičajeni finansijski načini da se bori protiv recesije, možda neće biti mogući.

Nemamo te uobičajene poteze centralnih banaka kada smanje kreditne stope, jer su to već uradile, i sad su već jako niske.“

Ekonomski strahovi su u samoj osnovi trgovinskog rata izmedju Amerike I Kine, što je rezultiralo da obe zemlje podižu tarife na uvoz robe vrednosti stotine milijardi dolara. Evropa ima svoju tešku situaciju.

“Trgovinski rat, ali isto tako auto industrija – tranzicija sa dizel vozila na elektična. Evropu je uahvatio period nesigurnosti”, kaže Džasper Loler.

Domaćin samita – Fracuska, rešena je da ekonomski problemi ne zasene agendu – za njih su najvažnije klimatske promene, kaže analitičar Džon Kirton.

“Oni prate jezive naučne prognnoze svaki dan, ali osetili su i istorijski najtopliji talas koji je pogodio Evropu, uključujući Francusku.”

Američki predsednik Donald Tramp je sa prošlog samita G7 u Kanadi otišao pre kraja, a posle je odbacio zajedničko saopštenje. Francuska je rešena da zadrži Ameriku na zajedničkom kursu, kaže Kirton.

“Mislim da je predsednik Makron napravio agendu tako da odgovara Trampu. Rodna nejednakost – predsednik je jako dobar u tome i to je na vrhu liste Francuske. Obrazovanje – i to. Zdravstvo.”

Na vrhu liste je i – bezbednost. Severna Koreja ponovo izvodi nuklearne testove, a Iran zaplenjuje tankere u Persijskom zalivu. Antivladini protesti u Moskvi i Hongkongu, takodje su tema za G7.

“Da li smo videli talas promena gde autokratski lideri više nisu na vlasti? Možda neće tako biti, ustvari, ako je tako, kako će G7 moći da se bavi jednom od osnovnih stvari: da promoviše demokratiju?”, zapitao se Kirton.

U medjuvremenu, novi britanski premijer Boris Džonson sastaće se sa Trampom prvi put. Obojica lidera nadaju se da će brzo dogovoriti trgovinske sporazume i to u momentu dok u Britaniji privreda strmoglavo pada dok se zemlja priprema da napusti EU bez dogovora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG