Linkovi

Tramp: Kina želi da se obnove razgovori o trgovini


Predsednik SAD Donald Tramp rukuje se sa svojim kineskim kolegom Ši Đinpingom, tokom samita lidera G-7 u Francuskoj, 26. avgusta 2019.
Predsednik SAD Donald Tramp rukuje se sa svojim kineskim kolegom Ši Đinpingom, tokom samita lidera G-7 u Francuskoj, 26. avgusta 2019.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u ponedeljak da je Kina zatražila da se nastave pregovori o trgovini, što je potez koji je usledio nakon što su dve zemlje proglasile poslednju rundu uvođenja recipročnih tarifa.

Govoreći na sastanku lidera G-7 u Francuskoj, Tramp je rekao novinarima da je Kina pozvala trgovinske predstavnike SAD "i rekla - hajdemo nazad za sto".

On je zainteresovanost da se razgovori nastave nazvao "vrlo pozitivnim razvojem za svet".

"Oni žele da obave nešto. Sada, možda se to neće ostvariti, ali ovo je prvi put da ih vidim da zaista žele da postignu sporazum i mislim da je to pozitivan potez.

"Tramp je odbio da komentariše da li je direktno bio u kontaktu sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom, ali je više puta pohvalio Šija nazivajući ga "velikim liderom".

Njegove opaske usledile su nakon što je glavni kineski pregovarač, zamenik premijera Liu He, rekao da je Kina zainteresovana da pregovara sa Sjedinjenim Državama o okončanju trgovinske borbe koja je u toku i da se Kina protivi "eskalaciji trgovinskog rata".

Ovakav razvoj događaja malo je, međutim, uticao na smirivanje ublažavanje situacije na berzama u Japanu, Kini i Hong Kongu, na kojima je zabeležen pad u ponedeljak.

Rat tarifama između SAD i Kine pogađao je svetske berze nedeljama.

Prošle nedelje, pre nego što se zaputio u Franusku na sastanak sa liderima nekih od najjačih svetskih ekonomija, Tramp je uveo tarife na 500 milijardi dolara vrednu kinesku robu koja se uvozi u Sjedinjene Države, nakon što je Kina saopštila da će podići tarife na 75 milijardi dolara vredan američki izvoz.

XS
SM
MD
LG