Linkovi

SAD odlažu uvođenje novih tarifa Kini


Kontejneri sa robom iz Kine u luci u Savani, Džordžiji

SAD su saopštile da će odložiti uvođenje novih tarifa od 10 odsto na uvoznu robu iz Kine, koje je trebalo da stupe na snagu 1. septembra.

Kancelarija trgovinskog predstavnika SAD najavila je da će uvozne carine na laptopove, kompjutere, monitore, mobilne telefone, konzole za video igrice, igračke, obuću i odeću biti uvedene 15. decembra.

Ova odluka ide na ruku američkim potrošačima koji ove proizvode često kupuju na poklon u decembarskoj sezoni praznika.

Ipak, carine će biti uvedene na neke druge uvozne artikle iz Kine, a lista tih proizvoda će biti uskoro objavljena.

Predsednik SAD Donald Tramp, koji je na odmoru u Nju Džerziju, pravdao je na Tviteru trgovinski sukob sa Kinom.

Ustvrdio je da američki sekretarijat za finansije ima koristi od tarifa koje su već uvedene na uvoz iz Kine, vredan stotine milijardi dolara, i da one neće naneti štetu američkim potrošačima koji kupuju kineske proizvode ili američkim farmerima čije je proizvode Kina prestala da kupuje.

"Zbog masovne devalvacije valute i ubacivanja ogromnih suma novca u naš sistem, desetine milijardi dolara koje SAD dobijaju su poklon iz Kine. Cene ne rastu, nema inflacije. Farmeri dobijaju više nego što bi Kina potrošila. Lažne vesti neće o tome da izveštavaju", tvitovao je Tramp.

Uprkos Trampovim tvrdnjama, za tarife plaćaju američki uvoznici, a ne izvoznici kao što je Kina, a američke kompanije često uključuju troškove taksi u cenu proizvoda.

Prema podacima Sekretarijata za finansije, američke kompanije su za devet meseci u ovoj fiskalnoj godini platile više od 50 milijardi dolara za tarife na proizvode iz celog sveta, a ne samo iz Kine.

Nova runda trgovinskih pregovora dve zemlje, koji za sada nisu dali rezultate, trebalo bi da bude održana u septembru.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG