Linkovi

Tramp želi da ukine dobijanje državljanstva na osnovu rođenja


Žena, koja tvrdi da je u SAD ušla nelegalno, gleda svoju ćerku , rođenu u SAD, kako se igra u gradiću Saliven Siti u Teksasu, 16. septembra 2015. godine (Foto: AP/Eric Gay)
Žena, koja tvrdi da je u SAD ušla nelegalno, gleda svoju ćerku , rođenu u SAD, kako se igra u gradiću Saliven Siti u Teksasu, 16. septembra 2015. godine (Foto: AP/Eric Gay)

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da želi da ukine pravo na državljanstvo bebama rođenim u SAD, ukoliko im roditelji nisu američki državljani, bilo da su u SAD legalno ili ilegalno.

Tramp je u intervjuu za program kablovske TV mreže HBO "Axios on HBO" rekao da planira da iskoristi svoja predsednička ovlašćenja i uredbom ukine trenutnu politiku, prema kojoj svako dete rođeno u SAD automatski dobija državljanstvo.

"U procesu je. Dogodiće se", rekao je Tramp i dodao:

"Mi smo jedina zemlja na svetu gde neko dođe, dobije dete, a to dete je onda državljanin SAD... i uživa u svim beneficijama koje idu uz to. To je potpuno besmisleno i mora da prestane".

SAD nisu jedina zemlja koja garantuje državljanstvo osobama rođenim u njoj. Oko 30 drugih to omogućava.

Ukidanje ove politike verovatno bi se suočilo sa zakonskim izazovima na sudu.

14. amandman Ustava SAD

Tramp je rekao da je o toj ideji razgovarao sa svojim pravnim savetnikom, koji ga je, kako je naveo, informisao o tome da za okončanje politike dobijanja državljanstva na osnovu rođenja nije neophodan ustavni amandman.

Bilo koji zakonski izazovi zahtevali bi od sudova da presude u debati o 14. amandmanu američkog Ustava, u kojem piše: "Sve osobe rođene ili naturalizovane u SAD, i koje su samim tim pod američkom jurisdikcijom, su državljani SAD i savezne države u kojoj žive".

Ustav SAD
Ustav SAD

Neki konzervativci, međutim, tvrde da je taj amandman bio namenjen samo kao puko sredstvo omogućavanja državljanstva deci, rođenoj u SAD, čiji su roditelji zakonski građani, s dozvolom stalnog boravka.

Trampovi planovi da okonča ovu politiku predstavljaju novu eskalaciju kada je reč o naporima njegove administracije da promoviše imigraciju kao vodeće pitanje pred izbore na polovini predsedničkog mandata, 6. novembra.

U poslednje dve nedelje, Tramp i njegovi konzervativni saveznici upozoravaju na karavan centralno-američkih migranata , koji je stotinama kilomeatra udaljen od južne američke granice.

Predsednik Tramp je u ponedeljak taj karavan opisao kao "invaziju na našu zemlju", dok je istovremeno njegova administracija saopštila da planira da razmesti najmanje 5.200 vojnika duž granice do kraja ove nedelje.

Reakcije sa obe strane političkog spektra

Čak su i republikanci izrazili različita mišljenja o ideji predsednika Trampa.

"Konačno, predsednik je voljan da se pozabavi apsurdnom politikom dobijanja državljanstva po rođenju", napisao je na Tviteru republikanski senatori Lindsi Grejem i najavio da će predstaviti zakonski predlog na osnovu Trampove uredbe.

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Pol Rajan protivi se ovakvoj ideji.

"Ne može se uredbom prekinuti praksa dobijanja državljanstva na osnovu rođenja", rekao je Rajan.

Republikanski kongresmen Karlos Kurbeljo koji predstavlja 26. distrikt na Floridi - gde je gotovo polovina populacije rođena u inostranstvu, rekao je da predsednik ne može da okonča uredbom pravo na državljanstvo jer je je ono uključeno u ustavni amandman.

"Potrebna nam je reforma imigracionog sistema koja će našu zemlju učiniti bezbednijom i potvrditi našu tradiciju imigrantske nacije", napisao je Kurbeljo na Tviteru.

Liderka demokrata u donjem domu Kongresa Nensi Pelosi rekla je da je predlog predsednika Trampa "predizborni manevar".

"Nova izjava predsednika Trampa predstavlja pokušaj republikanaca da skrenu pažnju sa svojih napada na sistem zdravstvene zaštite. Predsednik nema ovlašćenja da izbriše delove ustava, ali se zajedno sa republikancima u Kongresu već dve godine trudi da ukine pravo na lečenje ljudima koji su već od nečega oboleli", rekla je Pelosi.

XS
SM
MD
LG