Linkovi

Tramp pozvao Senat da usvoji republikanski predlog o imigraciji


Predsednik Donald Tramp u Beloj kući

Predsednik Donald Tramp je pozvao Senat da podrži predlog o imigraciji koji je sastavio republikanac Čarls Gresli. Tramp ocenjuje da taj predlog sadrži sva četiri stuba njegovog plana za reformu imigracionog sistema.

Predlog podrazumeva da milion i 800 hiljada imigranata koji su u SAD dovedeni kao deca, dobiju mogućnost da steknu državljanstvo. Istim predlogom se za sigurnost granice odvaja 25 milijardi dolara, ograničava se mogućnost spajanja porodica i ukida lutrija za zelenu kartu, a uvodi sistem imigracije zasnovan na zaslugama.

U izjavi koju je prenela Bela kuća, Tramp poziva senatore da odbace kratkoročna rešenja I omoguće odgovornu I razumnu reformu imigracionog sistema koja će koristiti Amerikancima.

Stotine hiljada mladih imigranata, poznatih I kao “sanjari”,dobili su privremenu dozvolu da studiraju I rade u SAD u okviru programa DACA, donetog za vreme Baraka Obame. Donald Tramp je taj program okončao prošle godine, a zvanično ističe 5. marta.

Senat je otpočeo debatu o pitanju imigracije u ponedeljak, a glasanje bi moglo da se desi u sredu

Da bi predlog o imigracionoj reformi bio usvojen u Senatu, potrebno je da glasa tri petine senatora. Demokrate su već najavile da će samo usko fokusirani predlog koji ima podršku obe stranke – otklanjanje nedostataka programa DACA I poboljšanje bezbednosti na granici – moći da prođe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG