Linkovi

Odnose SAD i Saudijske Arabije ne narušava ni Kašogijevo ubistvo


Predsednik SAD Donald Tramp rukuje se sa saudijskim prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom na marginama samita G20 u Osaki, 29. jun 2019.
Predsednik SAD Donald Tramp rukuje se sa saudijskim prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom na marginama samita G20 u Osaki, 29. jun 2019.

Ubistvo saudijskog disidenta i kolumniste Vašington posta Džamala Kašogija nije uticalo na odnose američke administracije i Saudijske Arabije. Međutim, u Kongresu, mnogi traže da se promijeni američka politika prema Rijadu, dok ne odgovaraju oni koji snose krivicu za ubistvo istaknutog novinara.

U Vašingtonu je prošle nedelje obilježena godišnjica ubistva Džamala Kašogija, koji je prije godinu dana ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a skupu je pristustvovalo i 11 članova Kongresa.

Od Kašogijeve smrti, Kongres se često sukobljavao sa predsjednikom Donaldom Trampom zbog politike prema Saudijskoj Arabiji – glasao je da se ograniči prodaja američkog oružja toj zemlji, i da se okonča američko vojno učešće u operacijama u Jemenu, koje vode Saudijci. Demokratski kongresmen Džim Mekgavern za Glas Amerike kaže da predsjednik odbacuje bilo kakvu odgovornost Mohameda bin Salmana.

"Suština je da ne bi trebalo da im prodajemo oružje ili dajemo vojnu pomoć. To bi trebalo da bude posljedica. I vidite da dvostranačka većina u Predstvaničkom domu i Senatu šalje predsjedniku prijedloge zakona o ograničavanju prodaje oružja, na koje on stavlja veto”.

Tramp i državni sekretar Majk Pompeo ne odustaju od podrške saudijskoj kraljevskoj porodici.

"Sekretar Pompeo i predsjednik Tramp imaju svoju računicu kada je riječ o Saudijskoj Arabiji. Sjedinjene Države su dale blanko ček Saudijskoj Arabiji za veoma aktivno učešće u sukobu u Jemenu”, smatra Keli Megsamen iz Centra za američki progres.

Trampov personalizacija američko-saudijskih odnosa ne pomaže u rešavanju Kašogijevog ubistva, kaže za Glas Amerike ekspertkinja za Bliski istok Jasmin Faruk.

“Krajnji rezultat je da strateško partnerstvo Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije zaista zavisi od ličnih odluka američkog predsjednika, više nego od institucionalne procjene važnosti tih veza za američke bezbjednosne interese na nacionalnom nivou i strateške interese na Bliskom istoku”.

Dok se Saudijska Arabija otvara za turizam i međunarodne investicije, Faruk ističe da će Kašogijevo ubistvo biti mrlja za kraljevstvo još mnogo godina.

XS
SM
MD
LG