Linkovi

Tramp i problem konflikta interesa


Trampova kula i hotel u Las Vegasu u Nevadi
Trampova kula i hotel u Las Vegasu u Nevadi

Ubrzo pošto je Donald Tramp izabran za predsednika, analitičari su počeli da proučavaju njegovih 20 poslovnih poduhvata van Sjedinjenih Država. Mnogi od njih otvaraju pitanje konflikta interesa za lidera slobodnog sveta. Na to, sam Donald Tramp je preko Tvitera najavio svoj plan da se kasnije tokom decembra distancira od svojih kompanija – a njegova organizacija uputila je saopštenje o tome Glasu Amerike.

Većina Amerikanaca se slaže da nikada nije postojao predsednik kao što je Donald Tramp.

“Niko ne zna šta sve ja imam. Neki kažu – možda nema 10 milijardi, možda ima samo sedam", istakao je tokom kampanje Tramp.

Javnost jeste dobila uvid u formulare o njegovom finansijskom stanju – sve 104 stranice.

Od predsedničkih kandidata traži se da predaju te formulare pre kampanje. Međutim, u zakonu postoji jedna malo poznata rupa, prema kojoj se od novog predsednika ne traži da podnese formulare sa ažuriranim podacima sve do 2018. A bez poreskih prijava, koje Donald Tramp još nije objavio, imamo samo uopštene informacije.

”Jednostavno nemamo dobru ideju o tome šta sve tu postoji”, kaže Ken Gros, bivši savetnik Federalne izborne komisije.

Trampovi poslovni interesi protežu se od Dominikanske republike do Indije, Indonezije i šire…

To ne predstavlja problem za uspešnog magnata u svetu nekretnina, ali je komplikovano za novog predsednika, navodi Gros, koji političke klijente savetuje o etičkim pitanjima.

“Prilikom izgradnje tih zgrada, ponekad su potrebne dozvole ili prava na zemljište, dozvole da se izgradi bolja i veća zgrada. Sada je u sve to umešana vlada”.

Tramp je obećao da će izbegavati konflikt interesa, ali kako će to izvesti – nije jasno. Evo odgovora koji je Organizacija Tramp uputila Glasu Amerike.

U procesu smo provere različitih struktura u nameri da što pre prenesemo upravljanje Organizacijom Tramp i njenim proizvodima i uslugama Donaldu Junioru, Ivanki i Eriku Trampu, zajedno sa timom stručnih izvršnih direktora. To je najviši prioritet Organizacije, a struktura koja na kraju bude izabrana poštovaće sva primenjiva pravila i propise”.

Donald Tramp i njegova deca Erik, Ivanka i Donald Junior
Donald Tramp i njegova deca Erik, Ivanka i Donald Junior

Donald Tramp je “tvitovao” da će on i njegova deca 15. decembra obelodaniti planove o njegovom potpunom povlačenju iz poslovnih operacija. Džejms Turber sa Američkog univerziteta kaže da taj korak nije dovoljan.

“Da sam najviši zvaničnik za etiku, tražio bih potpuno odvojenog izvršnog direktora i novi odbor, bez članova porodice, koji bi upravljao Trampovim posedima i organizacijama širom sveta”.

Obelodanjeni podaci o Trampovim finansijama pokazuju profit u Azerbejdžanu od 2,8 miliona dolara u protekle dve godine, u vezi sa hotelom u Bakuu – oblakoderom od 33 sprata - koji tek treba da se otvori.

Ćerka Donalda Trampa Ivanka objavila je fotografije na kojima se vidi kako nadzire izgradnju. Međutim, hotel je u vlasništvu zeta azerbejdžanskog ministra saobraćaja, u zemlji kojoj Fridom Haus daje najnižu ocenu u sferi političkih prava zbog rasprostranjene korupcije.

“Lideri Azerbejdžana su, prema svakom merilu, prilično korumpirani. Ako poslujete sa korumpiranim zemljama i liderima, ponekad upadnete u sumnjive poslove”, ističe Turber.

Trampova organizacija takođe planira izgradnju i do trideset hotela u Kini, dok je najveći posed organizacije – na Menhetnu – delimično finansiran od strane državne banke Kine.

Robert Dejli je direktor Kisindžerovog instituta za Kinu.

“To je jedina zemlja koja ima kapacitet da se suprotstavi i pretekne SAD kao dominantna nacija na svetu”.

Neki analitičari postavljaju pitanje da li će pregovore sa Kinom voditi “biznismen Tramp” ili “predsednik Tramp”. Skot Ejmi je član Projekta za nadzor rada vlade.

“Moramo da obezbedimo da svaki dogovor koji postignemo – u trgovini, spoljnoj politici, misijama, sve što rešimo da radimo na međunarodnom nivou – bude besprekorno”.

“Kako može da mi se ne sviđa Kina kad mi plaćaju mnogo novca” - kazao je jednom prilikom Tramp.

Američki Ustav nalaže da nijedan vladin zvaničnik ne može da prima novac od neke strane vlade. Senator iz Merilenda Ben Kardin kaže da bi Tramp prekršio taj zakon ako se u potpunosti ne odrekne svih svojih poslovanja.

“Nikada nećete moći da u potpunosti uverite javnost da vaše kompanije nisu dobile neke specijalne povlastice”.

Ovo je prvi put u istoriji da će biznismen sa tako velikom imperijom nekretnina biti stanovnik Bele kuće. Dok predstoji mnogo izazova, neki kažu da će poslovno iskustvo i znanje Donalda Trampa - biti dobro za zemlju.

XS
SM
MD
LG