Linkovi

Trampov hotel izgubio 70 miliona dolara za vreme njegovog mandata


Ulaz u Trampov hotel u Vašingtonu
Ulaz u Trampov hotel u Vašingtonu

Hotel bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Vašingtonu izgubio je skoro 70 miliona dolara u poslovanju dok je Tramp bio predsednik, pokazao je izveštaj kongresnog Odbora za nadzor i reformu, koji kontrolišu demokrate.

U Trampov hotel su, za vreme dok je bio predsednik, dolazili gosti iz inostranstva i državnici koji su se sastajali sa njim u Beloj kući. Hotel je inače istorijska zgrada u centru Vašingtona koju Tramp iznajmljuje od federalne vlade.

Prema rečima demokrata u kongresnom odboru, Tramp je prijavio da je od hotela zaradio više od 150 miliona dolara dok je bio na vlasti, a zapravo je izgubio 70 miliona.

Od stranih vlada, odnosno 7.400 noćenja gostiju iz inostranstva, zaradio je 3,7 miliona dolara - što pokreće pitanja o sukobu interesa jer ustav zabranjuje predsedniku da prima novac ili poklone od stranih zvaničnika.

Trampovi advokati tvrde da nema sukoba interesa i da je sve bilo u skladu sa zakonom.

Portparolka Trampove organizacije Kimberli Benza rekla je da je izveštaj odbora netačan, ali nije rekla tačno šta.

"Izveštaj je kontinuirano političko maltretiranje u očajničkom pokušaju da se pogrešno informišu građai i blate Tramp i njegova agenda".

Kongresni odbor je zaključio i da je Tramp provlačio svoj novac kroz druge poslove, što je nadležnim organima otežavalo da primene zabrane koje se odnose na profit od hotela.

Odbor je takođe istakao da je Tramp krio dugove kada je iznajmljivao zgradu hotela 2011, kao i da Dojče banci nije prijavio dugove kada je tražio kredit za renoviranje hotela. Banka je Trampu dozvolila da glavnicu od 170 miliona dolara počne da plaća odloženo.

Portparol Dojče banke je izveštaj takođe ocenio netačnim.

XS
SM
MD
LG