Linkovi

Tramp meša vladu i biznis, da li krši Ustav?


Tramp Internešnel hotel u Vašingtonu.
Tramp Internešnel hotel u Vašingtonu.

Trampova administracija je predmet kritika pošto je potpredsednik Majk Pens, za vreme zvanične posete Irskoj, odseo u jednom od Trampovih odmarališta. Demokrate u Kongresu već su najavile da će ispitati da li se u tim slučajevima krši ustavna klauzula, kojom se predsedniciama zabranjuje da profitiraju od domaće ili stranih vlada. Nešto ranije, predsednik je izjavio da bi sledeći samit G-7 mogao da se održi u njegovom odmaralištu u Majamiju. Tramp odstupa od predsedničke tradicije da se privatni poslovi ne mešaju sa državnim.

Golf klub od pet zvezdica je sada pod lupom, nakon što je potpredsednik Majk Pens tu odseo tokom zvanične posete Irskoj u septembru.

“Imali smo priliku da odsednemo u odmaralištu Tramp Nešnel u Dunbegu, i to je bilo logično zbog jedinstvenih bezbednosnih i drugih potreba našeg smeštaja”, objasnio je Pens.

Trampov gold klub i odmaralište u Dunbergu, zapadno od Irske.
Trampov gold klub i odmaralište u Dunbergu, zapadno od Irske.

Kritičari dovode u pitanje trošenje novca poreskih obveznika da bi se odselo u mestu 300 kilometara daleko od Dablina, gde je Pens imao zvanične susrete.

“Protekla nedelja je stvarno bila školski primer predsedništva koje se bavi plasmanom proizvoda”, smatra Džeremi Venuk iz Centra za američki progres.

Pensov šef kabineta izjavio je da je predsednik Tramp predložio potpredsedniku da odsedne u tom hotelu. Tramp to poriče.

“Nije bila moja ideja da Majk ide tamo. Boravio je tamo jer je tamo bila njegova porodica.”

Kao domaćin sledećeg samita G7, Tramp je u avgustu rekao da razmišlja o svom klubu u Majamiju kao mogućoj lokaciji samita 2020.

"Imamo niz predivnih zgrada, odnosno, kako ih zovemo - bungalova. Svaki može da smesti između 50 I 70 ljudi, sa luksuznim sobama i veličanstvenim pogledom. Imamo divne konferencijske sale, restorane, i to bi bio prirodan izbor.”

Predsednici se obično trude da izbegnu čak i privid nedoličnog ponašanja i pridržavaju se stroge klauzule Ustava koja se odnosi na korupciju.

"Ta odredba zabranjuje predsedniku da stekne bilo kakvu materijalnu dobit koja bi bila zasnovana na odlukama koje je doneo u svojstvu predsednika”, podseća Tod Belt sa Univerziteta Džordž Vašington.

Predsednik Tramp izlazi iz Bele kuće i kreće za svoj golf klub u Sterlingu u Virdžiniji, 14. jula 2019.
Predsednik Tramp izlazi iz Bele kuće i kreće za svoj golf klub u Sterlingu u Virdžiniji, 14. jula 2019.

Tramp je drugačiji predsednik, podsećaju neki analitičari.

“Izgleda je Tramp prilično zainteresovan ne samo za to da se hvali svojim bogatstvom već i da ljudima bude jasno da i dalje promoviše svoje hotele i imanja”, ističe Vanesa Bizli sa Univerziteta Vanderbilt.

Za razliku od svojih prethodnika, Tramp je odbio da se povuče iz poslovanja svoje kompanije, a kritičari kažu da to otvara vrata za konflikt interesa.

“Sekretar za pravosuđe Bil Bar održava skupove u Trampovom hotelu, senatori, kongresmeni i guverneri organizuju događaje na Trampovim imanjima… Teško je sve to ne videti kao zajednički napor da se ugodi Trampu tako što će se promovisati njegov brend”, kaže Džeremi Venuk iz Centra za američki progres.

Predsednik poriče da postoji bilo kakva politička motivacija.

“Imam puno hotela širom zemlje i ljudi ih koriste zato što su najbolji. Znate I sami – najbolji su!”

Hotel Tramp Internšenel u Las Vegasu.
Hotel Tramp Internšenel u Las Vegasu.

Takođe, on često ističe koliko novca gubi zato što vodi zemlju umesto da se bavi biznisom – što je poruka koja, prema nekim analitičarima, ima odjeka kod njegove baze birača.

“Zar to nije glavni razlog što su neki glasali za njega - jer su mislili da ima tako dobar smisao za biznis da će to biti dobro za celu zemlju?”, dodaje Vanesa Bizli.

Tramp je u julu dobio parnicu kada je tužen da, zbog svog hotela u blizini Bele kuće, krši klauzulu o korupciji. Sud je odbacio argument da je predsednik pogazio Ustav time što je sticao profit kada su strani državnici odsedali u njegovom hotelu, u glavnom gradu Amerike.

XS
SM
MD
LG