Linkovi

Tači dao Kurtiju 48 sati da predloži kandidata za premijera


Aljbin Kurti i Hašim Tači tokom današnjeg susreta u kancelariji predsednika Kosova (Foto: VOA)
Aljbin Kurti i Hašim Tači tokom današnjeg susreta u kancelariji predsednika Kosova (Foto: VOA)

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je posle sastanka sa liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, da mu je dao dodatnih 48 sati da predloži kandidata za novog predsednika Vlade Kosova. Kurti je poručio da će mandatara za sastav Vlade predložiti pisanim putem, posle konsultacija sa predsedništvom svoje partije.

Predsednik Kosova Hašim Tači tri puta je pozivao Aljbina Kurtija pre nego što su se konačno sastali u vezi sa određivanjem mandatara za sastav nove Vlade Kosova. Posle svega 15 minuta razgovora, predsednik Kosova je saopštio da je potreba za formiranjem vlade od vitalnog značaja za Kosovo i same građane i da Aljbin Kurti danas nije bio spreman da ponudi ime mandatara.

„Kao predsednik države, iskoristiću svoj ustavni i zakonski autoritet u cilju očuvanja i negovanja političkog i građanskog jedinstva i evroatlanske orijentacije Kosova. Zato sam odlučio da ponudim Kurtiju dodatnih 48 sati da predloži kandidata za sledećeg predsednika Vlade Kosova, pre nego što preduzmem sledeće ustavne i zakonske mere“, napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je posle sastanka sa Tačijem da će mandatara za sastav Vlade predložiti pisanim putem.

“Imali smo sastanak sa predsednikom Republike i ja ću se sada vratiti na predsedništvo naše stranke, da bismo mi poslali pismo predsedniku Kosova o tome koji je naš predlog za budućeg mandatara i potom će on napraviti dekret i imaćemo 15 dana da formiramo koaliciju”, kazao je Kurti.

Kurti je istakao da je u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima Demokratskog saveza Kosova u vezi sa formiranjem nove Vlade Kosova.

“Mislim da ćemo uskoro imati sledeći sastanak i krećemo u drugu fazu naših pregovora, koji obavezno moraju da se završe dogovorom za najbolju vladu na posleratnom Kosovu”, rekao je lider pokreta Samoopredeljenje.

Na proteklim parlamentarnim izborima koji su održani 6. oktobra prošle godine najviše glasova osvojili su pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova. Međutim, i pored brojnih sastanaka, dogovor između predstavnika ovih partija o budućoj vladajućoj koaliciji, još nije postignut.

XS
SM
MD
LG