Linkovi

Krizni štab: Mere u Srbiji ostaju na snazi, škola počinje 18. januara


Ministarka za rad i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević posle sednice (foto: Fonet)
Ministarka za rad i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević posle sednice (foto: Fonet)

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 2.093 obolelih od koronavirusa na 11.122 testirana uzorka, pokazuju zvanični podaci. Preminulo je još 28 ljudi.

U bolnicama je 5.609 pacijenata, a na respiratorima njih 194.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa odlučio je da postojeće restrikcije u Srbiji nastave da važe, a da nastava počne 18. januara kako je i bilo planirano ranije, izjavila je nakon sednice ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, prenosi Fonet.

U Srbiji je na snazi skraćeno radno vreme svih objekata, sem prodavnica i apoteka, do 20h.

Zabranjeno je okupljanje više od pet ljudi i obavezno je nošenje maske u zatvorenom prostoru.

Za ulazak u Srbiju, stranim državljanima je potreban negativan PCR test, a državljani Srbije koji nemaju test imaju opciju i za 10-dnevni karantin.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je za TV Prva da je većina roditelja za to da im deca pohađaju nastavu u školama uz poštovanje epidemioloških mera.

U toku je i vakcinacija, a građani mogu da se iskažu interesovanje za vakcinaciju na portalu e-uprava. To je preliminarno sakupljanje podataka na osnovu kojih će se kasnije donositi odluke o mestu imunizacije i terminu.

Građani mogu da se izjasne od kog proizvođača bi primili, odnosno ne bi primili vakcinu.

Građani koji se prijavljuju ne moraju biti registrovani kornisnici na sajtu e-uprava, a mogu se prijaviti i članovi porodice. Od četvrtka, kako je najavljeno, prijave će moći da se podnose i telefonom.

Batut je ranije objavio plan vakcinacije u tri faze kojim je planirano da se 2021. vakciniše 20 odsto stanovništva.

XS
SM
MD
LG