Linkovi

U Srbiji 2.267 novozaraženih, 150 hiljada se prijavilo za vakcinu


U Srbiji su odobrene Fajzer-Bajontek i Sputnjik V vakcina
U Srbiji su odobrene Fajzer-Bajontek i Sputnjik V vakcina

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano 2.267 novozaraženih koronavirusom, na 12.889 testiranih uzoraka. Umrlo je 25 osoba, pokazuju zvanični podaci.

Na bolničkom lečenju je 5.503, a na respiratorima 189 pacijenata.

U staračkim domovima obolelo je 1.072 korisnika i 580 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo rada.

U zatvorima u Srbiji ima 90 zaraženih koronavirusom od 10.566 zatvorenika, rekla je ministarka pravde Maja Popović, prenosi Fonet. Obolelo je 107 zaposlenih.

"Vakcinacija gotova do polovine 2021."

U Srbiji je u toku onlajn prijavljivanje za vakcinaciju, a kako prenose mediji, do sada se na sajtu e-uprave prijavilo više od 150 hiljada ljudi.

Građani iskazuju interesovanje za vakcinaciju i izjašnjavaju se koju bi vakcinu primili, ali nije poznato koju će vakcinu dobiti, gde i kada.

Nije saopšteno koliko je građana do sada vakcinisano. Do kraja godine je, prema planu imunizacije koji je napravio institut Batut, trebalo da bude vakcinisano 1,75 miliona ljudi, odnosno 20 odsto populacije.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da će imunizacija biti gotova do polovine ove godine, ako u Srbiju stignu sve vakcine koje su dogovorene i isporuka bude kako treba.

On je za Politiku rekao da će Srbija u januaru i februaru imati na raspolaganju 300 hiljada doza Fajzerove vakcine i pola miliona doza vakcine Sputnjik V.

Đerlek kaže da se može desiti da u nekom trenutku na lageru nema vakcine za koju su se građani izjasnili da ne žele da je prime, što bi moglo da produži vreme imunizacije.

Lekarska komora najavljuje analize smrti lekara

Lekarska komora Srbije je, povodom "sve češćih javnih istupanja osoba koje nisu zdravstveni radnici i nisu uključeni u rad zdravstvenog sistema", zatražila da se lekari i lekarska profesija ne instrumentalizuju za lične ciljeve, a da će se raditi analiza za svaki pojedinačni slučaj smrti lekara od Kovida 19, prenosi Fonet.

"Insistiraćemo da i kada pobedimo ovu infekciju, ne bude zaboravljen ogroman teret koji su zdravstveni radnici izneli. Smrt svakog kolege je veliki gubitak, a Komora će kroz svoj angažman nastojati da ostanu upamćeni oni koji su izgubili život radeći sa Kovid pacijentima. Za svakim našim kolegom iskreno žalimo i saosećamo sa njihovim bližnjima, i upravo zbog njih i zbog svih onih koji su još u skafanderima, ne želimo da se žrtva lekara Srbije instrumentalizuje", navodi se u saopštenju Lekarske komore.

U javnosti se govori o većem broju umrlih lekara nego što je to bilo objavljivano, prema podacima Sindikata lekara i farmaceuta tokom borbe sa Kovidom 19 preminulo je 73 lekara, ali nije poznat broj preminulih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja.

XS
SM
MD
LG