Linkovi

SZO od Kine traži bolju saradnju u istrazi porekla kovida 19


Susret Tedrosa Gebrejesusa i Li Kećijanga (Foto: Twitter/@DrTedros)
Susret Tedrosa Gebrejesusa i Li Kećijanga (Foto: Twitter/@DrTedros)

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus izjavio je da je sa kineskim premijerom Li Kećijangom razgovarao o potrebi za bolju saradnjom u istrazi porekla kovida 19 – čije su kontroverze izazvale napetosti u odnosima Pekinga sa Zapadom.

Drago mi je što sam se sastao sa premijerom Li Kećijangom. Razgovarali smo o koronavirusui potrebi da se po proncipu jednakosti u vakcinisanju u ovoh godini imunizuje 70 odsto svetske populacije”, napisao je Gebrejesus – aludirajući na kampanju organizacije koju predvodi za ravnomeran pristup vakcinama svih građana sveta.

Takođe, razmatrali smo potrebe za intenzivnijom saradnjom u istrazi porekla virusa – koja bi bila ukorenjena u nauci i dokazima“, objavio je čelnik Svetske zdravstvene organizacije.

Gebrejesus je u ranije zahtevao od Kine da bude pristupačnija u vezi sa podacima i informacijama o poreklu virusa.

Svetska zdravstvema organizacija je 2021. osnovala Naučnu savetodavnu grupu o poreklu novih patogena i pozvala Kinu da dostavi neobrađene podatke kako bi pomogla istrazi.

Kina je to odbila - pozivajući se na pravila o privatnosti pacijenata.

Takođe, Kina nepokolebljivo negira tvrdnje da je kovid 19 procurio iz specijalizovane laboratorije u gradu Vuhanu, gde su prvi slučajevi oboljevanja zabeleženi krajem 2019.

Novembra 2021. ta zemlja je deklasifikovani izveštaj američkih obaveštajnih službi u kom je ukazano na verovatnoću da je pandemija nastala u laboratoriji označila kao nenaučan i da bez kredibiliteta.

Zajednička studija Kine i SZO, objavljena 2021. odbacila je navode da je koronavirus nastao u laboratoriji, navodeći da su ljudi od te bolesti oboleli na prirodan način - verovatno usled trgovine divljim životinjama.

XS
SM
MD
LG