Linkovi

SAD i Južna Koreja održali vojne vežbe posle severnokorejskih raketnih proba


Borbeni avioni Sjedinjenih Država i Južne Koreje lete u formaciji tokom združene vojne vežbe, 7. juna 2022. (Foto: AP/South Korea Defense Ministry)
Borbeni avioni Sjedinjenih Država i Južne Koreje lete u formaciji tokom združene vojne vežbe, 7. juna 2022. (Foto: AP/South Korea Defense Ministry)

Južna Koreja i Sjedinjene Države prikazale su svoje vazdušne snage, u okviru vojne vežbe u kojoj je učestvovalo 20 borbenih aviona, što je najnovija demosntracija vojne moći saveznika usled naznaka da bi Severna Koreja uskoro mogla da izvede nuklearnu probu.

Vežba, održana u moru kod zapadne obale Južne Koreje, bila je odgovor na do sada neviđeno lansiranje osam balističkih projektila Severne Koreje u nedelju, navodi se u saopštenju južnokorejskog Ministarstva nacionalne odbrane.

Na fotografijama koje je objavila vojska Južne Koreje vide se letelice kako lete u čvrstoj, trouglastoj formaciji. U vežbi je učestvovalo 16 južnokorejskih borbenih aviona — uključujući F-35A, F-15K i KF-16 — i četiri lovca F-16 iz američkog vazduhoplovstva, navodi Seul.

"ROK-SAD je pokazala svoju snažnu sposobnost i spremnost da brzo i precizno odgovori na provokacije Severne Koreje", saopštila je južnokorejska vojska, koristeći skraćenico zvaničnog naziva zemlje - Republika Koreja. Dve zemlje očekuju dalje provokacije Severne Koreje, dodaje se.

Severna Koreja je u nedelju ispalila osam balističkih projektila kratkog dometa u more u periodu od 35 minuta, saopštila je vojska Južne Koreje. To je bila 18. runda raketnog lansiranja Severne Koreje ove godine.

U ponedeljak su Sjedinjene Države i Južna Koreja odgovorile lansiranjem osam sopstvenih projektila u okean.

Južna Koreja i Sjedinjene Države pojačale su javno ispoljavanje vojne moći kao odgovor na intenziviranje severnokorejskih raketnih testova.

Novi konzervativni predsednik Južne Koreje, Jun Suk Jeol, obećao je da će brzo i čvrsto odgovoriti na ono što opisuje kao severnokorejske provokacije.

Tokom samita prošlog meseca, Ioon i američki predsednik Džo Bajden razgovarali su o održavanju većih zajedničkih vojnih vežbi, koje su bile smanjene u vreme prethodne vlade Južne Koreje.

Postoje i znaci da bi Severna Koreja uskoro mogla da izvede sedmu nuklearnu probu, korak koji bi mogao dodatno podići regionalne tenzije.

U ponedeljak je Rafael Marijano Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekao da je otvoren jedan od ulaza u tunel na severnokorejskom poligonu za nuklearno testiranje, verovatno u pripremi za nuklearni test.

Takav test, rekao je on, "bio bi u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN i bio bi razlog za ozbiljnu zabrinutost".

Severna Koreja je usred jedne od najzaposlenijih godina za testiranje oružja. Pokušava da postigne napredak na listi želja za razvoj oružja koju je izložio lider Kim Džong Un 2021.

XS
SM
MD
LG