Linkovi

Sastanak izaslanika SAD, Južne Koreje i Japana zbog nuklearnih tenzija sa Severnom Korejom


Demonstranti drže transparente protiv sankcija Severnoj Koreji, saveza SAD, Južne Koreje i Japana i politike odvraćanja tokom mitinga ispred Ministarstva spoljnih poslova u kom se sastaju predstavnici SAD, Južne Koreje i Japana, u Seulu, Južna Koreja, 3. juna 2022.
Demonstranti drže transparente protiv sankcija Severnoj Koreji, saveza SAD, Južne Koreje i Japana i politike odvraćanja tokom mitinga ispred Ministarstva spoljnih poslova u kom se sastaju predstavnici SAD, Južne Koreje i Japana, u Seulu, Južna Koreja, 3. juna 2022.

Zvaničnici Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana sastali su se u petak u Seulu na razgovorima o Severnoj Koreji usled naznaka da se ta izolovana zemlja sprema da izvrši nuklearni test - prvi put od 2017. godine.

Specijalni predstavnik SAD Sung Kim susreo se sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegama Kimom Gunom i Funakošijem Takehirom, posle procene SAD da Sever priprema svoj poligon Pungje-ri za ono što će biti njegovo sedmo nuklearno testiranje.

"Spremamo se za sve nepredviđene situacije u bliskoj koordinaciji sa našim saveznicima iz Japana i Republike Koreje", rekao je Kim na početku sastanka, upotrebivši zvanični ime Južne Koreje.

Ove godine, Severna Koreja je testirala nekoliko balističkih projektila, uključujući jedan projektil za koju se smatra da je njena najveća interkontinentalna balistička raketa, kršeći time sankcije UN.

"Želimo da jasno stavimo do znanja DNRK da njene nezakonite i destabilizujuće aktivnosti imaju posledice i da međunarodna zajednica neće prihvatiti te akcije kao normalne", rekao je američki izaslanik, misleći na Severnu Koreju.

Novoimenovani nuklearni izaslanik Južne Koreje Kim Gun rekao je da će severnokorejska "nemilosrdna potraga za nuklearnim oružjem samo ojačati naše odvraćanje".

"Kurs kojim Pjongjang trenutno kreće ima samo jedno neizbežno odredište: smanjenje bezbednosti za samu Severnu Koreju", rekao je južnokorejski diplomata.

Prošle nedelje su Sjedinjene Države pozvale na dodatne sankcije UN protiv Severne Koreje zbog njenih lansiranja balističkih projektila, ali su Kina i Rusija stavile veto na predlog, javno podelivši Savet bezbednosti UN oko Severne Koreje po prvi put otkako je počeo da je kažnjava 2006. izvela je svoju prvu nuklearnu probu.

Japanac Funakoši je istakao potrebu za koordinacijom, obećavajući da će "pojačati regionalno odvraćanje, uključujući trilateralnu bezbednosnu saradnju".

Zvaničnici su rekli da su vrata za dijalog otvorena i izrazili zabrinutost zbog situacije sa Kovidom 19 u Severnoj Koreji.

Ranije je zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman rekla da Sjedinjene Države neće povezati humanitarnu pomoć Severnoj Koreji sa denuklearizacijom dok se ona bori protiv Kovida 19.

XS
SM
MD
LG