Linkovi

Krim i formalno zatražio pripajanje Rusiji


Skupština Krima usvojila je danas na vanrednoj sednici rezoluciju o nezavisnosti i obratila se Rusiji za prijem Republike Krim u sastav Ruske Federacije .

Ovaj korak je preduzet samo dan pošto je ogromna većina, odnosno skoro 97 odsto stanovnika tog poluostrva, glasalo za otcepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji na referendumu koji su zapadne sile proglasile nezakonitim. U međuvremenu, ukrajinski parlament je usvojio dekret o delimičnoj mobilizaciji.

Očekuje se da će Vašington objaviti nove sankcija protiv Rusije. Predsednik Barak Obama je sinoć, u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinu rekao da je glasanjem na referendumu prekršen ustav Ukrajine, kao i da će Moskva platiti još višu cenu pošto Vašington i Brisel pripremaju sankcije. Pored toga, portparol Bele kuće je istakao da međunarodna zajednica i SAD neće nikada priznati rezultate referenduma.

Pro-moskovski lider Krima Sergej Aksjunov, će danas i formalno zatražiti pripajanje Ruskoj Federaciji. Ukrajinski prelazni premijer Arsenij Jacenjuk nazvao je održavanje referendum “cirkuskim spektalom” izvedenim pod pretnjom pištoljem.
XS
SM
MD
LG