Linkovi

SAD ne priznaju izbore na Krimu


Žena u Sevastopolju prolazi pored preizbornog plakata Liberalno demokratske partije Rusije Vladimira Žirinovskog
Žena u Sevastopolju prolazi pored preizbornog plakata Liberalno demokratske partije Rusije Vladimira Žirinovskog

SAD su saopštile da neće priznati ishod ruskih parlamentarnih izbora, koji sutra treba da se održe na Krimu, prvim od kada je Rusija anektriala ukrajinsko poluostrvo 2014. godine.

U saopštenju portparola Stejt departmenta Džona Kirbija navodi se da "SAD ne priznaju legitimitet i neće priznati ishod izbora za rusku Dumu planiranih na okupiranom Krimskom poluostrvu za 18. seprembar".

"Poluostrvo ostaje integralni deo Ukrajine. Sankcije u vezi sa Krimom protiv Rusije ostaće na snazi sve dok Rusija ne bude vratila Krim pod kontrolu Ukrajine”, dodaje se u saopštenju u kojem se takođe izražava zabrinutost u vezi sa humanitarnom situacijom na Krimu, uključujući i status etničke tatarske zajednice, kao i rasprostranjenost izveštaja o nestalim osobama i kršenju ljudskih prava.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin izjavio je da su izbori na Krimu "potpuno nelegitimni" i da je zabrinut zbog "ekstremnog broja" ruskih vojnika na poluostrvu.

U međuvremenu, neidentifikovana grupa anti-ruskih demonstranata napala je rano jutros rusku ambasadu u Kijevu vatrometom, uz pretnju da će sledeći put upotrebiti granate.

XS
SM
MD
LG